برنامه ریزی تعمیر و نگهداری تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی

برنامه ریزی تعمیر و نگهداری تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی

امروزه با تقریب بسیار بالایی می‌توان گفت فعالیت هر واحد صنعتی یا تولیدی، به عملکرد تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی وابسته است. در واقع این تجهیزات با اهداف مختلفی انرژی الکتریکی را در جهت یک فرآیند مکانیکی، شیمیایی، گرمایشی، روشنایی یا موارد مشابه به کار می­‌گیرند. برخی از این تجهیزات نقش هدایت جریان را برعهده دارند و برخی دیگر مولد انرژی الکتریکی هستند. پیوسته انواع گوناگونی از این تجهیزات در بخش­‌های مختلف صنعت و خطوط تولید ایفای نقش می‌کنند و لازم است به جهت حفظ عملکرد آن­‌ها مجموعه اقداماتی مطابق با برنامه­‌های از پیش تعیین شده، انجام شود. در این نوشتار سعی می­‌گردد ضمن معرفی آن­‌ها به برنامه تعمیر و نگهداری تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی پرداخته شود.


تجهیزات الکتریکی صنعتی

در فرآیند تولید صنعتی، سیستم برق صنعتی نقش مهمی در بهره­‌برداری ایفا می‌کند. تقاضای شدید برای تولید، منجر به افزایش تقاضای تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی صنعتی شده است. تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی صنعتی بازوی توسعه سیستم برق صنعتی است که به اطمینان از عملکرد پایدار منبع برق و در عین حال توسعه سیستم انتقال ایمن، برای فعالیت­‌های تولیدی کمک می‌­کند.­


طبقه‌­بندی تجهیزات الکتریکی صنعتی

تجهیزات الکتریکی صنعتی وظایف مختلفی نظیر کنترل، تنظیم، حفاظت و بازرسی کلیه فعالیت­‌های شبکه و ماشین­‌های الکتریکی را برعهده دارند. علاوه بر این، از تجهیزات مذکور جهت تنظیم و کنترل سیستم شبکه فرآیندهای تولیدی در پارک­‌های صنعتی استفاده می­‌شود.  یک سیستم کامل انتقال و توزیع برق صنعتی از 3 بخش تشکیل شده است:

  • برق ولتاژ قوی که از سوی نیروگاه­‌ها می‌­آید
  • انتقال برق ولتاژ متوسط به تقاضای مناطق مختلف
  • برق ولتاژ پایین که بیشتر کاربردهای صنعتی و عمرانی دارد

تجهیزات ولتاژ قوی

طیف متنوعی از تجهیزات در این قسمت از شبکه انتقال انرژی الکتریکی به کار می‌روند، تجهیزاتی مانند کلیدهای فشار قوی با سطوح 5/72 کیلوولت تا 800 کیلوولت که از اجزای مرکزی سیستم فشار قوی می‌باشند. در متنی دیگر به تنوع این تجهیزات و ملاحظات ویژه نگهداری و تعمیرات آن‌ها خواهیم پرداخت.

تجهیزات ولتاژ متوسط

تجهیزات الکتریکی ولتاژ متوسط، تجهیزاتی با ولتاژ 1 کیلوولت تا 52  کیلوولت هستند که عمدتاً در شبکه‌های صنعتی استفاده می­‌شوند و همچنین در شبکه توزیع انرژی الکتریکی به کار می‌­روند.

– تجهیزات سوئیچینگ: دارای عملکرد قطع جریان در هنگام وقوع حوادثی نظیر اتصال کوتاه و با هدف محافظت می­‌باشند.

– قطع­ کننده‌­های ولتاژ متوسط: با عملکرد کلی روشن و خاموش کردن مدار برای محافظت از دستگاه‌­های پشتیبان می‌­باشند. تجهیزات مذکور به دو نوع روشنایی داخلی و خارجی تقسیم می‌­گردند که نقش تضمین منبع تغذیه پایدار را برعهده دارند.

– ریکلوزر (Recloser): قطع ­کننده مدار مجهز به ترانسفورماتورهای اندازه‌­گیری و کنترلی هستند.

– کنتاکتور ولتاژ متوسط: کلیدی که دارای محدودیت در انتقال انرژی است و در اکثر مدارهای صنعتی به کار گرفته می‌­شود. این تجهیز امکان روشن و خاموش کردن الکتروموتورها را از راه دور یا دستی فراهم می­‌کند.

– ایزولاتورها: از این دستگاه در مواقعی استفاده می­‌شود که نیاز به جداسازی کامل منبع تغذیه باشد.

– تجهیزات غیرسوئیچینگ: این تجهیزات که بیشتر نقش اندازه­‌گیری و حفاظت را دارند، شامل برق‌گیرها، فیوزها، ترانسفورماتورهای اندازه­گیری و حفاظتی می‌­باشند.

تجهیزات الکتریکی ولتاژ پایین

تجهیزات الکتریکی ولتاژ پایین در شبکه زیر 1 کیلو ولت استفاده می­‌شود و به انواع بخش‌­های صنعتی و تولیدی ارائه خدمت می‌­نماید. برخی از این تجهیزات شامل موارد مورد اشاره زیر است:

کنتاکتور سری RT3: در صنعت از این نوع کنتاکتور برای کنترل عملکرد موتورها یا تجهیزات الکتریکی و حصول اطمینان از ایمنی در هنگام کار استفاده می­‌شود.

صفحه نمایش HMI: یک دستگاه ضروری برای کمک به اتوماسیون فرآیندهای پیچیده و فرآیندهای تولیدی با دقت بالا می­‌باشد.

موتور الکتریکی: این نوع موتور برق را به نیروی مکانیکی تبدیل می‌کند و در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است.

اینورتر: یکپارچه‌­سازی ماژول­‌های ارتباطی برای پشتیبانی کنترلی و نظارتی را بر عهده دارد.

سافت استارتر: از این تجهیزات می‌­توان برای راه‌­اندازی موتورهای الکتریکی 3 فاز استفاده نمود.

بردهای PLC: این تجهیزات در واقع مغز متفکر کنترل کننده تجهیزات الکتریکی صنعتی محسوب می‌شوند. برای مطالعه بیشتر در زمینه تعمیر و نگهداری PLC ها کلیک نمایید.

باتوجه به اهمیت و پیچیدگی تجهیزات با ولتاژ پایین، این نوشتار به همین بخش توجه ویژه‌ای دارد.



موتورهای الکتریکی صنعتی

الکتروموتورها یا همان موتورهای الکتریکی، تجهیزاتی هستند که انرژی الکتریکی را به نیروی مکانیکی (به شکل دورانی) تبدیل می­‌کنند. با توجه به ساختار منعطفی که این نوع موتورها از حیث طراحی دارند، طیف وسیعی از آن‌ها در صنایع مختلف به کار می‌روند. انواعی از این تجهیزات در نمودار زیر قابل مشاهده است.



موتورهای AC

این نوع موتورها، جریان متناوب را به نیروی مکانیکی تبدیل می‌کنند. موتورهای AC در سه نوع القایی، سنکرون و خطی طبقه‌بندی می‌شوند. موتورهای AC انواع مختلفی دارند که در ادامه به آن‌­ها اشاره می­‌گردد.

موتورهای القایی

موتورهای القایی به کمک پدیده القای الکترومغناطیسی، انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کنند. با توجه به طراحی روتور، این موتور به دو نوع قفسی و سیم­‌پیچی شده طبقه‌بندی می‌گردد. از طرفی این نوع موتورها براساس فاز، به دو نوع تک فاز و سه فاز دسته‌بندی می‌شوند.



موتور خطی

درالکتروموتورهای خطی، نیروی خطی جایگزین نیروی دورانی که خروجی موتور است، می‌شود. این موتور از یک روتور و استاتور بدون رول تشکیل شده است.

موتور سنکرون

موتوری که این قابلیت را دارد تا جریان متناوب را در فرکانس مشخصی به نیروی مکانیکی تبدیل کند. در الکتروموتورهای سنکرون، سرعت موتور با فرکانس جریان تغذیه تنظیم می‌شود. موتورهای سنکرون در دو نوع ریلا کتانس و هیسترزیس طراحی می‌گردند.

موتور DC

الکتروموتورهای DC، توان الکتریکی DC را به نیروی مکانیکی تبدیل می‌نمایند. موتورهای DC بر این اصل استوار هستند که وقتی هادی حامل جریان در میدان مغناطیسی قرار می‌گیرد، نیرویی بر آن وارد می‌شود و گشتاور ایجاد می‌نماید. موتورهای مذکور به نوع خودتحریک کننده و تحریک کننده بیرونی طبقه‌بندی می‌شوند. همچنین موتورهای خود تحریک کننده نیز به سه نوع شنت، سری و مرکب تقسیم‌بندی می‌گردند.


نگهداری و تعمیرات الکتروموتورها

موتورهای­‌ الکتریکی ممکن است مانند هر تجهیز الکتریکی دیگری به نظر برسند، اما تاثیر زیادی بر سودآوری و بهره‌­وری دارند. از این رو، انجام بازرسی‌­های تعمیر و نگهداری پیشگیرانه و تعمیر و نگهداری پیش­بینانه منظم، عدم توقف­‌های ناگهانی آن­‌ها را تضمین می‌کند. برنامه ­ریزی نگهداری و تعمیرات موتورهای الکتریکی با درنظر گرفتن وضعیت به کارگیری و شرایط کاری آن‌­ها آغاز می‌­شود. در این مسیر لازم است به شرایط محیطی نظیر رطوبت، میزان آلودگی و آلایندگی و نیز ظرفیت کاری آن­‌ها توجه نمود. از سوی دیگر باید به درستی نقاط شکست احتمالی الکتروموتورها را درنظر گرفت. در یک موتور الکتریکی وضعیت سیم­‌کشی، اجزای مکانیکی نظیر بلبرینگ­‌ها، روانکارها و همچنین دمای کاری آن­‌ها از اهمیت بسزایی برخوردار است. برای پیاده‌­سازی برنامه نگهداری و تعمیرات موتورهای الکتریکی موارد زیر پیشنهاد می­‌گردد.

– چک­ لیست مواردی که باید در هر بازدید به آن‌­ها توجه شود و همچنین زمان­بندی هر یک تهیه گردد.

– چارچوبی برای جمع‌­آوری و ثبت داده‌­ها ایجاد شود تا به کمک آن بتوان به صورت دوره‌­ای برنامه نگهداری و تعمیرات آن‌­ها را بروز نمود.

– در بازرسی­‌هایی که صورت می­‌گیرد به وضعیت استقرار الکتروموتور توجه گردد که بر روی سطح ناهمواری نصب نشده باشد. این ایراد با ایجاد لرزش‌­های بیش از حد استاندارد در بلند مدت، منجر به خرابی­‌های جدی می­‌گردد.

– در بازرسی­‌ها حتما به وضعیت سیم‌­پیچ­‌ها، رله‌­ها، کانکتورها و همچنین میزان گرمای موتور توجه شود.

– ساییدگی­‌های اجزای موتور در نظر گرفته شود، چرا که این امر ممکن است منجر به پدیده کموتاسیون گردد. پدیده کموتاسیون هنگامی رخ می‌­دهد که تماس جاروبک از یک تیغه کموتاتور به تیغه دیگر تغییر نماید.

– در صورتی که در بازرسی‌­ها، بوی سوختگی استشمام شد یا ترک در سیم‌­پیچ مشاهده گردید، بدون تعلل تست سیم­‌پیچ انجام شود تا خرابی­‌ها و ناهنجاری‌­های احتمالی سیم­‌پیچ شناسایی گردد. همزمان با این اقدامات، تست عایق باد نیز انجام شود تا میزان مقاومت موتور مورد سنجش قرار گیرد.

– جهت انجام نگهداری‌­های پیش­بینانه از ترموگرافی مادون قرمز استفاده گردد. در این روش پایش یک الگوی حرارتی از نقاط مختلف الکتروموتور به دست می­‌آید و این امکان فراهم می­‌شود اجزای داخلی موتور و حتی وضعیت روانکارهای آن‌­ها مورد سنجش قرار ­گیرد.



سافت استارتر

روش­‌های متفاوتی برای راه‌­اندازی یک الکتروموتور نظیر استارت دلتا و اتو ترنسفرمر وجود دارد. یکی از این روش‌­ها به کارگیری سافت استارترها یا VFD است. از آنجایی که موتورهای الکتریکی اغلب در طول شتاب گرفتن برای رسیدن سرعت نامی خود به میزان زیادی الکتریسیته نیازمند هستند، می­‌توان از یک سافت استارتر برای محدود کردن افزایش جریان (با نام جریان هجومی) و گشتاور الکتروموتورها استفاده کرد. در نتیجه به کارگیری این تجهیز، موتورهای الکتریکی به صورت تدریجی راه‌­اندازی می­‌گردند.

سافت استارترها مانع از آسیب به الکتروموتورهای تک فاز و سه فاز می‌­گردند. این مهم با کاهش گرمایش ناشی از استارت و توقف مکرر و نیز کاهش تنش مکانیکی روی موتور و شفت مربوط به آن اتفاق می‌­افتد.

تعمیر و نگهداری سافت استارترها

با توجه به اهمیت این عنصر در یک واحد صنعتی لازم است مجموعه اقدامات مربوط به تعمیر و نگهداری آن­‌ها با توجه ویژه‌­ای انجام گیرد. از این رو لازم است مجموعه نکات مورد اشاره در ادامه در این برنامه‌­ریزی لحاظ گردد.

– داده‌­های آماری سافتر استارتر باید پیوسته ثبت گردد.

– در چک­ لیست­‌های بازرسی، مقادیر مربوط به شروع کار آن‌­ها به درستی درج گردد.

– پس از هر بار بازرسی، هر گونه اقدام صورت گرفته ثبت و هر گونه تغییر در پارامترها یا تعویض قطعات احتمالی ثبت شود.

– ثبت سوابق خطای سافت استارتر باید به صورت پیوسته انجام گیرد. لازم است اندازه­‌گیری انجام گرفته برای تریستور و مقادیر مقاومت سیم‌­پیچ موتور در دستگاه با اتصال کوتاه در سوابق قرار بگیرد.

– بدون انجام تست در حین عملیات تعمیر و نگهداری سافت استارترها، اقدامی جهت تعویض قطعه­ توسط پرسنل نگهداشت صورت نپذیرد.



تجهیزات الکترونیکی صنعتی

هر مدار الکترونیکی از چندین قطعه با وظایف مختلف تشکیل شده است. مقاومت‌­ها، خازن­‌ها، دیودها و مدارهای مجتمع برخی از این اجزا می‌­باشند. تعداد کمی از موارد مذکور شامل دو یا چند ترمینال هستند که به بردهای مدار، لحیم می­‌گردند. از سوی دیگر مدارهای مجتمع به گونه‌­ای طراحی شده‌­اند که اجزای نیمه ­هادی به صورت یکپارچه بر روی آن‌­ها قرار گرفته است. به طور مثال از انواع این قطعات می‌­توان به یکسوکننده‌­ها، دیودها، آی­سی­‌ها و ترانزیستورها اشاره کرد.

– مقاومت­‌ها: این قطعه که در انواع مدارهای الکترونیکی قابل مشاهده است، در مقابل جریان، مقاومت ایجاد می­‌کند. مقاومت­‌ها براساس توان و مقدار مقاومت اسمی خود درجه‌­بندی می­‌شوند. این قطعات کمک می­‌کند که در مدار جریان و ولتاژ را کنترل کرد: مقاومت­­‌ها به صورت کلی سه عملکرد رایج دارند:

  • تقسیم ولتاژ
  • شبکه‌­های مقاومتی-خازنی
  • مدیریت جریان جاری

– خازن­‌ها: این قطعه که جزء پرکاربردترین اجزا در مدارهای الکترونیکی است، وظیفه ذخیره موقت بار الکتریکی در مدار را بر عهده دارد. از انواع مختلف خازن می­‌توان به نوع الکترولیتی و سرامیکی اشاره کرد. قطعه مذکور در مدار عملکردهای متنوعی نظیر مسدود کردن جریان مستقیم (در حالی که اجازه عبور جریان متناوب از منبع خروجی را می‌­دهد)، تثبیت ولتاژ و جریان برق و همچنین اصلاح ضریب توان در سیستم­‌های AC (که یکی از مه‌مترین کارکردهای آن است) را برعهده دارد.

– دیودها: این قطعات، اجزایی هستند که در مدار به جریان الکتریکی اجازه حرکت در یک جهت را می‌­دهند. هر دیود دارای دو پایانه با نام‌­ها آند و کاتد است. برای برقراری جریان در مدار، باید آند با ولتاژ مثبت و کاتد با ولتاژ منفی اتصال یابد و در صورت معکوس شدن این روند، جریان متوقف می­‌گردد. دیودها در مدار کاربردهای مختلفی شامل موارد زیر دارند:

  • تبدیل AC به DC
  • بای­پس
  • جلوگیری از افزایش ولتاژ
  • دمودولاسیون سیگنال
  • جلوگیری از جریان معکوس

– ترانزیستورها: ترانزیستورها انقلابی در زمینه الکترونیک ایجاد کرده‌­اند. آن‌­ها تجهیزاتی با سه ترمینال هستند که در آن باید ولتاژ به یکی از ترمینال­‌ها اعمال گردد. این قطعه، می‌­تواند ولتاژ اعمالی را به دو ترمینال دیگر با نام­‌های امیتر و کلکتور هدایت نماید. در واقع ترانزیستورها در مدارهای الکترونیکی نقش سوئیچینگ و تقویت کننده را ایفا می‌کنند.

– اینداکتورها: این تجهیزات انرژی را در میدان مغناطیسی خود ذخیره می‌کنند و هر زمان که لازم باشد آن را به مدار باز می‌­گردانند. اینداکتورها از سیم­‌پیچ­‌هایی به دور یک هسته تشکیل شده‌­اند و میدان مغناطیسی مورد اشاره با عبور جریان برق از آن­‌ها ایجاد می­‌گردد. از این تجهیزات با کاربردهای متنوعی در موارد مختلف نظیر حسگرهای حرارتی، موتورهای القایی، مبدل­‌ها و هسته‌­های ذخیره انرژی استفاده می‌گردد.

– مدارهای مجتمع: مدارهای مجتمع دستگاه‌­هایی هستند که تمامی قطعات یک مدار الکترونیکی نظیر ترانزیستور، دیود و خازن را درون خود جای می‌­دهند. تجهیزات مذکور این امکان را فراهم کرده‌­اند که بر کارایی مدارها افزوده گردد و در عین حال اندازه تجهیزات الکترونیکی را کاهش دهند.

– رله‌­ها: رله چیزی جز یک کلید الکترومغناطیسی که می‌­تواند مدارها را به صورت الکترونیکی یا الکترومکانیکی قطع و وصل نماید، نیست. رله­‌ها می­‌توانند جریان­‌های کم و یا زیاد را در مدار کنترل نمایند. اکثر فرآیندهای کنترلی از رله‌­ها به عنوان دستگاه‌­های سوئیچینگ و حفاظت اولیه بهره می­‌برند. انواع مختلف رله در صنایع مختلفی با کاربردهایی نظیر حفاظت، باز و بست خودکار و حرارتی استفاده می­‌گردد.


تعمیر و نگهداری تجهیزات الکترونیکی

با توجه به میزان حساسیت قطعات الکترونیکی و بردها، تعمیر و نگهداری آن­‌ها باید در بازرسی­‌های دوره‌ای تمامی اقدامات پیشگیرانه و تست‌­های مربوطه به دقت انجام پذیرد. جهت بهبود عملیات سرویس و نگهداری لازم است به موارد زیر توجه گردد:

– یکی از مهم‌­ترین عوامل کاهش طول عمر بردهای الکترونیکی وجود رطوبت و آلودگی در محل قرارگیری آن‌هاست. از این رو باید حتما به رفع این موارد در محیط آن­‌ها اقدام کرد.

– در هنگام بازرسی­‌های بصری نباید از هیچگونه تغییر رنگ در برد، شکستگی، خرابی اتصال قطعات و محل سوختگی غافل شد.

– در بازرسی­‌ها، تمام قطعات باید تست شوند. اگر در هنگام انجام تست‌­ها، قطعیت تعویض قطعات اتفاق نیفتد می­‌توان از جایگزینی قطعه موقت جهت تست مدار استفاده کرد. این روش را نباید برای تست تراشه­‌های دارای برنامه به کار گرفت.

– در صورت مواجه با مدارهای بدون نقشه، می‌­توان از روش مقایسه استفاده نمود. در این روش یک برد مشابه برای مقایسه عملکرد به کار گرفته می­‌شود.

– برای کنترل وضعیت خرابی یک قطعه الکترونیکی می­‌توان روش وضعیت را به کار گرفت. در این روش عملکرد قطعه با حالت نرمال خود مقایسه می­‌شود. به طور مثال از تولیدکننده سیگنال برای ارسال سیگنال به انتهای ورودی تقویت­ کننده عملیاتی در حالتی که مشکل دشارژ وجود دارد، استفاده می­‌گردد و دامنه سیگنال خروجی و اعوجاج توسط اسیلوسکوپ اندازه­‌گیری می­‌شود.



تعمیر و نگهداری تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی صنعتی به طور کلی

تعمیر و نگهداری تجهیزات الکتریکی فرآیندی است که طی آن اطمینان حاصل می­‌شود تا همه تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی در شرایط کاری مناسب قرار داشته باشد. این فرآیند شامل بازرسی­‌های دوره‌­ای، تست­‌ها و رفع خرابی‌­های احتمالی است.

ضروری است تعمیر و نگهداری تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی توسط پرسنل آموزش دیده که به میزان قابل قبولی بر اصولی ایمنی و عملکردی این تجهیزات اشراف دارند صورت پذیرد. همچنین اهمیت دارد که برای بازرسی و بررسی­‌های دوره‌­ای متناسب با نوع تجهیز چک‌­لیست­‌ها و دستورالعمل­‌هایی آماده گردد. در تنظیم این چک­‌لیست­‌ها حتما باید قطعات و اجزای مهم هر تجهیز متناسب با نوع و ساختار آن جهت بررسی درنظر گرفته شود. از طرفی باید علاوه بر چک لیست‌­ها دستورالعمل رفع خرابی برای هر یک از تجهیزات تدوین شده باشد. در اجرای عملیات تعمیر و نگهداری تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی می‌بایست به نکاتی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌­گردد، توجه شود.

– در بازرسی‌­ها حتما به نکات ایمنی و همراه داشتن تجهیزات ایمنی نظیر کلاه ایمنی، عینک ایمنی و لباس و کفش مناسب توجه شود.

– در هنگام کار با تجهیزات برقی، برق ورودی به آن­‌ها قطع گردد تا براحتی بتوان در بازرسی­‌های دوره‌­ای اجزا را بررسی و نیز در صورت لزوم رفع عیب نمود.

– لازم است به این نکته توجه نمود که در محل قرارگیری تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی جمع شدگی آب یا رطوبت وجود نداشته باشد. این مهم علاوه بر افزایش خرابی در قطعات باعث بروز برق ­گرفتگی در هنگام انجام بازرسی­‌های دوره‌­ای و عملیات تعمیرات می­‌شود.

– تجهیزات الکتریکی  باید از منظر آسیب­‌دیدگی با دقت بررسی شوند. وجود هرگونه پارگی، ساییدگی یا عایق شکسته باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین در انجام بازرسی‌­ها براساس چک لیست­‌های از پیش طراحی شده حتما از ابزارهای تست با توجه به دقت مورد نیاز برای تجهیزات الکتریکی، استفاده گردد.

– برنامه دقیقی برای بازرسی­‌های دوره‌­ای جهت حصول اطمینان از انجام صحیح تعمیر و نگهداری تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی تنظیم شود. برای بهینه‌­تر شدن این برنامه لازم است متناسب با هر دستگاه و قطعات مربوطه آن، خرابی­ قطعاتی که به زمان وابسته نیستند شناسایی گردند تا در انجام سرویس­‌های دوره‌­ای، تعویض قطعه غیرضروری انجام نگیرد. همچنین زمان اختصاص یافته برای هر دوره از بازرسی­‌ها بهینه‌­تر گردد.



استراتژی­‌های تعمیر و نگهداری تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی

موفقیت هر برنامه نگهداری و تعمیرات به اتخاذ رویکرد مواجه با آن گره خورده است. بدین جهت لازم است پیش از هر گونه برنامه­‌ریزی برای تعمیر و نگهداری تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی به این سوال پاسخ داد که باید برای نگهداشت تجهیزات چه استراتژی انتخاب کرد. در ادامه استراتژی‌­های رایج نگهداری و تعمیرات تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی مورد اشاره قرار می­‌گیرد.

کار تا خرابی

در این رویکرد تا خرابی تجهیز اقدام موثری صورت نمی­‌پذیرد. رویکرد کار تا خرابی شاید به نظر برسد که صرفه اقتصادی دارد اما چیزی جز خرابی‌­های ناگهانی و توقف‌­های طولانی به همراه ندارد و این به نوبه خود هزینه­‌های سنگین­‌تری را تحمیل می­‌کند. همچنین باعث می­‌شود که همواره موجودی قطعات یدکی در انبار بیش از ظرفیت مورد نیاز باشد تا بتواند خرابی‌­های ناگهانی را پوشش دهد که این امر به نوبه خود صرفه اقتصادی ندارد.

بازسازی و جایگزینی دوره­‌ای

در این روش در بازه‌­های زمان­بندی شده اجزا و قطعات تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی تعویض می‌­گردند و یا حتی کل آن تجهیز  پس از مدت زمان مشخصی اورهال یا جایگزین می­‌شود. چنین رویکردی ضمن اینکه مانع توقف­‌های ناگهانی می­‌گردد، نوعاً از منظر اقتصادی به صرفه نیست.

مدرن­‌سازی و بروزرسانی

در رویکرد حاضر، براساس آنالیزهای دقیق که توسط تیم‌­های تخصصی انجام می­‌شود، وضعیت تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی ارزیابی می­‌شود و در صورت لزوم عملیات تعویض اجزا انجام می­‌پذیرد. از طرفی در این رویکرد، تجهیز در طی زمان از منظر افزودن سیستم‌­های هوشمند جدید و نظایر آن­‌ها غنی می­‌گردد. این مهم به بهینه کردن هزینه­‌های نگهداشت و افزایش طول عمر تجهیز منجر می­‌شود.

سیستم‌­های کامپیوتری نگهداری و تعمیرات

برای پیاده­‌سازی موثر برنامه نگهداری و تعمیر تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی صنعتی لازم است که از نرم‌افزارهای CMMS که نقش پشتیبانی و مستندسازی را ایفا می‌کنند، بهره برد. عملکرد اساسی این نرم‌افزارها شامل مدیریت سفارش کار، برنامه­‌ریزی نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه، کنترل موجودی، اسناد ایمنی و مدیریت دارایی است. این نرم افزارها به مدیریت کاهش خرابی­‌های ناگهانی، برنامه‌­ریزی پیش‌بینانه، مدیریت ارتباط بین پرسنل فنی و کنترل بیشتر به صرفه­‌جویی در هزینه­‌های نگهداری و تعمیرات کمک می‌کند.


در پایان به خوانندگان گرامی این نوشتار توصیه می­‌گردد در جهت تضمین حفظ کیفیت و سلامت تجهیزات الکتریکی خود در چرخه عمر آن از دانش و تجربه متخصصین این زمینه غافل نشوند. شرکت پمکو با یک دهه تجربه در زمینه مشاوره و اجرای پروژه­‌های مدیریت و استقرار سیستم‌­های مدیریتی مدیریت دارایی­‌های فیزیکی، امکان همراهی و همکاری با صنایع مختلف در زمینه تعمیر و نگهداری تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی را فراهم آورده است. پرسنل اجرایی شرکت پمکو نه تنها در زمینه مهارت‌های فنی، بلکه در حوزه‌های مرتبط با سیستم‌های تعمیر و نگهداری مبتنی بر نگرش مدیریت دارایی فیزیکی و خلق بیشترین ارزش از این دارایی‌ها، آموزش دیده و در پروژه‌های جاری این شرکت تجربه پیاده سازی کامل سیستم را بارها بدست آورده‌اند.


مطالب مرتبط

طراحی مبتنی بر قابلیت اطمینان (RCD)
طراحی مبتنی بر قابلیت اطمینان (RCD)
کتاب بهینه سازی نگهداشت و بهبود قابلیت اطمینان
کتاب بهینه سازی نگهداشت و بهبود قابلیت اطمینان
دوره آموزشی مدیریت هزینه چرخه عمر تجهیزات (lcc)
دوره آموزشی مدیریت هزینه چرخه عمر تجهیزات (lcc)