فعالیتهای نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه یا فعالیتهای PM عمده فعالیتهای نگهداشت را تشکیل میدهند. دادهها و اطلاعات به دست آمده از خرابیها و فواصل آنها روز به روز کاملتر میشود. در نتیجه نمیتوان تنها یکبار فعالیتهای PM را تعریف کرد و برای همیشه به آنها اکتفا کرد. بدین منظور همواره به بهینهسازی برنامه نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه نیاز است. یکی از سریعترین و پرکاربردترین روشهای بهینه سازی برنامه نت پیشگیرانه ، روش PMO است.
همانطور که اشاره شد فعالیتهای نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه یا فعالیتهای PM اهمیت زیادی دارند؛ چرا که بیش از %50 و حتی در سازمانهای پیشرو، نزدیک به %80 از فعالیتهای نگهداری و تعمیرات را تشکیل میدهند. اما آیا تنها تعریف کردن فعالیتهای PM و اجرای آنها ضامن موفقیت تیم نگهداشت در جلوگیری از بروز خرابیها است؟ تحقیقات نشان داده که شرایط عملیاتی تجهیزات به مرور زمان تغییر میکند و علاوه بر آن، دادهها و اطلاعات به دست آمده از خرابیها و فواصل آنها، روز به روز بیشتر و بیشتر میشود. در نتیجه نمیتوان تنها یکبار فعالیتهای PM را تعریف کرد و برای همیشه به آنها اکتفا کرد. امروزه بسیاری از سازمانهای تجهیزمحور با معضل PMهای زائد و غیرضروری مواجه هستند که از جمله دلایل اصلی آن میتوان به تغییر تکنولوژی و عدم به روزرسانی برنامه نت پیشگیرانه، بهینه نبودن فواصل اجرای PMها، تکراری بودن PMها و انجام آنها توسط چند گروه متفاوت اشاره کرد. در نتیجه همواره به بهینه سازی برنامه نت پیشگیرانه نیاز است.
برای بهینه سازی برنامه نت پیشگیرانه روشهای گوناگونی وجود دارد. RCM ، CPR و PMO از جمله معروفترین و پرکاربردترین روشهای بهینه سازی برنامه نت پیشگیرانه هستند. Preventive Maintenance Optimization که به روش PMO نیز معروف است، یکی از سریعترین تکنیکها در راستای بهبود وضعیت نگهداشت در سازمان است. روش PMO در کنار روش CPR در مواردی که نیاز به سرعت بالا در بهینه سازی برنامه نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه تجهیزات است به کار میرود. از طرفی دیگر روش PMO نسبت به CPR عمیقتر بوده و نتیجه به دست آمده از این روش نسبت به CPR دقیقتر است. در نتیجه میتوان استنباط کرد که بهینه سازی برنامه نت پیشگیرانه PMO برای تجهیزات با درجه حساسیت متوسط مناسب است.
روش بهینه سازی برنامه نت پیشگیرانه PMO برای اولین بار در صنایع هستهای آمریکای شمالی توسط بنیاد تحقیقات استراتژیک صنعت (SIRF) ایجاد شد و نسخه تجاری آن توسط سازمان مدیریت عملیات و سیستم کنترل (OMCS) طراحی شد. این روش بر مبنای برنامه نگهداری و تعمیرات موجود در سازمان، توسعه و اصلاح آن طراحی شده است. مبنای این روش 3 اصل زیر است:
در روش PMO که یک روش 9 مرحلهای است، برنامههای تعمیرات پیشگیرانه تجهیز در طی جلساتی و با حضور خبرگان تجهیز مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و برخی حذف گشته، برخی بهینه شده، و برخی دیگر فواصل انجامشان تغییر میکند. مراحل روش PMO به شرح زیر است:
اجرای روش PMO و بهینه سازی برنامه نت پیشگیرانه امری تخصصی و حرفهای است که متخصصان و مشاوران مدیریت داراییهای فیزیکی پمکو با استفاده از دانش، تجربه، مهارت و تجارب بینالمللی متعدد در صنایع مختلف، از طریق اجرای مطالعات و آموزش PMO، میتوانند به شما یاری رسانند.