واحد مشاوره مدیریت دارایی های فیزیکی در شرکت پمکو به عنوان یکی از بزرگترین و با سابقهترین مجموعههای ارائهدهنده خدمات جامع مشاوره مدیریت دارایی های فیزیکی در کشور، از سال ۹۱ فعالیت خود را به شکل رسمی در ایران شروع کرده است. در طی این سالها این شرکت افتخار داشته است با انجام بیش از ۱۰۰ پروژه متنوع در حوزه مدیریت دارایی های فیزیکی در صنایع مختلف کشور، ضمن بهبود وضعیت مدیریت دارایی های فیزیکی این صنایع، میلیونها دلار بازگشت سرمایه و صرفهجویی نیز به همراه داشته باشد.
امروزه دارایی های هر سازمان به 5 دسته اصلی تقسیم می شود. دارایی های مالی، منابع انسانی، دانش، برند و در نهایت دارایی های فیزیکی. دارایی های فیزیکی به تمامی ساختمان ها، ابنیه، تأسیسات، ماشین آلات و تجهیزات یک سازمان اطلاق می شود. این دسته از دارایی ها برای تمامی سازمان ها دارای اهمیت است، اما برای سازمان های تجهیز-محور که مأموریت اصلی آن ها وابسته به دارایی های فیزیکی و تجهیزاتشان است، اهمیتی دوچندان پیدا می کند.
با پیشرفت روزافزون تکنولوژی و پررنگ شدن نقش ماشین ها و تجهیزات، اهمیت دارایی های فیزیکی برای سازمان ها بیشتر و بیشتر شده است به طوری که امروزه دیگر نگهداری و تعمیرات به شیوه سنتی، پاسخگوی نیاز سازمان های تجهیز-محور برای حفظ و نگهداری از تجهیزاتشان نبوده و برای خلق ارزش پایدار از تجهیزات و دارایی های فیزیکی باید آنها را در طی چرخه عمرشان مدیریت کرد.
مدیریت دارایی های فیزیکی مفهومی است که از چند دهه قبل مطرح شده و در سال 2014 به یکی از استانداردهای سازمان بین المللی استاندارد (ISO 55000) تبدیل شده است. بر اساس این استاندارد، مدیریت دارایی های فیزیکی مجموعه ای از فعالیت های منظم و هماهنگ است که سازمان به وسیله آن، دارایی ها را به همراه هزینه ها، ریسک ها و عملکردشان، در طی چرخه عمر خود و با هدف تحقق برنامه استراتژیک، به طور بهینه و پایدار مدیریت می کند.
پیاده سازی مدیریت دارایی های فیزیکی با توجه به نوظهور بودن آن در کشور، امری پیچیده و تخصصی است. با استفاده از خدمات مشاوره مدیریت دارایی های فیزیکی می توان تا حد زیادی، ریسک شکست در این پروژه را کاهش داد.
امروزه دغدغه بسیاری از مدیران سازمان های تجهیز-محور این است که بدانند برای پیاده سازی، پیشرفت و رسیدن به سطح تعالی در مدیریت دارایی های فیزیکی باید از کجا شروع کنند. چه برنامه هایی در این مسیر باید اجرا شود؟ اولویت کدام یک بالاتر و کدام یک پائین تر است؟
اگر می خواهید در مدیریت دارایی های فیزیکی خود را به کلاس جهانی برسانید، ابتدا باید بدانید وضعیت کنونی نگهداشت شما چیست. دانستن اینکه در حال حاضر کجا ایستادهاید، گام اول برای شناخت مسیر پیش رو و نحوه رسیدن به مقصد است. این شناخت تنها با ارزیابی مدیریت دارایی های فیزیکی سازمان میسر می شود.
ارزیابی وضعیت مدیریت دارایی های فیزیکی سازمان، یکی از مهم ترین خدمات مشاوره مدیریت دارایی های فیزیکی است.
پس از ارزیابی وضعیت موجود سازمان، نقشه راه حرکت سازمان به سمت تعالی در مدیریت دارایی های فیزیکی مشخص می شود. نقشه راه مدیریت دارایی های فیزیکی شامل مجموعه ای از برنامه ها و اقدامات است که باید برای رسیدن به تعالی اجرا شود. این برنامه ها و اقدامات بسته به شرایط سازمان و با اولویت های مختلف برای اجرا تعیین می گردد.
همانطور که پیش تر نیز اشاره شد، مدیریت دارایی های فیزیکی، مفهومی فراتر از نگهداری و تعمیرات است؛ چرا که نگاهی چرخه عمر-محور به مقوله تجهیزات و دارایی های فیزیکی دارد. در نتیجه سازمان برای ایجاد مکانیزمی جهت مدیریت تجهیزات و دارایی های فیزیکی در طی چرخه عمر آن ها، نه تنها باید دارای سیستمی بهینه برای نگهداری و تعمیرات باشد، بلکه باید در زمینه خرید و از رده خارج کردن تجهیزات، بهره برداری، مدیریت انبار قطعات یدکی، مدیریت عملکرد، مدیریت ریسک، مدیریت سیستم ها و نرم افزارها و … نیز عملکردی بهینه داشته باشد. لذا برنامه ها و اقدامات تعیین شده در نقشه راه مدیریت دارایی های فیزیکی، حوزه های وسیعی را شامل می شود و برای اجرای بی نقص این برنامه ها به همکاری و هماهنگی همه جانبه در سازمان نیاز است.
شرکت پمکو با بهره گیری از دانش نفرات با تجربه در زمینه مدیریت دارایی های فیزیکی آماده ارائه خدمات مشاوره مدیریت دارایی های فیزیکی است.
تاکنــون دهها مجتمــع و ســایت صنعتــی در جهــان و بیــش از ۵۰ ســازمان بزرگ صنعتــی در ایــران بــر اســاس مــدل آپتایــم توسط گروه مشاوره پمکو ارزیابــی شــدهاند.