با شدت گرفتن تغییرات در جهان و همچنین نیاز به حداکثر رسانی بهرهوری در تمامی منابع سازمانها، مدیریت دارایی های فیزیکی یکی از اصلیترین فعالیتها و راهبردهای سازمانهای صنعتی و خدمات زیر بنایی را شکل داده است. در بسیاری از صنایع، از جمله ابنیه، ناوگان حمل و نقل، شبکههای زیرساختی و تجهیزات تولیدی، دارایی فیزیکی نقش اصلی را در ارزش آفرینی دارد. به اصطلاح به این سازمانها دارایی محور گفته میشود. در این سازمانها در عمل مدیریت یکپارچه و سیستماتیک این داراییها به مهمترین فعالیت سازمان تبدیل میشود. از این رو مدیریت دارایی های فیزیکی به یک فعالیت حیاتی تبدیل گشته و نیاز به توجه ویژه را میطلبد. به نظر شما تعریف مدیریت دارایی های فیزیکی چیست؟
تاثیر دارایی های فیزیکی در خلق ارزش در صنایع مختلف
برای تعریف مدیریت دارایی های فیزیکی مجموعه متنوعی از تعاریف و تعابیر ارائه شده است. در اولین تعریف رسمی ارائه شده، مدیریت دارایی های فیزیکی به صورت ” مجموعه شيوهها و فعاليتهايي منظم و هماهنگ كه سازمان از طريق آن داراييها و نيز هزينهها و ريسكها و عملكرد آنها را در طي چرخه عمر داراييها، با هدف تحقق برنامه استراتژيك سازماني، به طور بهينه و پايدار مديريت ميكند.” تعریف شد. پس از آن در استاندارد ایزو 55000 مدیریت دارایی های فیزیکی با عبارت ” مجموعه اقدامات همراستا و هماهنگ سازمان در ارزش آفرینی از داراییها” شرح داده شد. در هر دو تعریف مدیریت دارایی های فیزیکی به اقداماتی همراستا برای بهینهسازی ارزشها (سطح مطلوب ریسک، هزینهها و عملکرد داراییها) بر اساس اهداف سازمانی (رضایت ذینفعان، برآورد انتظارات مالی، توجه به اصول توسعه پایدار) تاکید شده است. به صورت خلاصه، برای رسیدن به اهداف و چشم انداز سازمان، مدیریت دارایی های فیزیکی مجموعه تصمیمات، برنامهها و فعالیتهای یکپارچه در سطوح مختلف سازمان و در طول چرخه عمر یک دارایی فیزیکی است.
در تمامی جهان و از جمله ایران، سازمانها تحت فشار روزافزونی برای افزایش بهرهوری خود هستند. ریسکها و فرصتهای متنوعی هر روز ظهور میکنند و الزامات مدیریت سازمان متناسب این ریسکها و فرصتها در حال تغییر است. مجموعه این عوامل سازمانها را با انواع مختلفی از چالشها رو در رو میکند. از جمله این چالشها میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
به صورت ویژه برای سازمانهای دارای محور، مدیریت پویا و بهینه این چالشها از اثرات سازماندهی یک ساختار مدیریت متعالی در خصوص داراییهای فیزیکی است.
همانطور که اشاره شد هدف اصلی در مدیریت دارایی های فیزیکی، توانمندسازی سازمان در رسیدن به اهداف خود با استفاده بهرهور و ارزش آفرین از داراییها است. ارزشها در سازمانهای مختلف بر اساس اهداف و راهبردهای آن سازمان و انتظارات ذینفعان اصلی مشخص میشود. اما به صورت کلی میتوان اهداف مدیریت دارایی های فیزیکی در سازمانهای دارایی محور را به صورت ذیل برشمرد:
میتوان ادعا داشت که قدمت مدیریت دارایی های فیزیکی شاید به قدمت تمدن بشر بر میگردد. از زمانی که انسان موفق به ساخت و استفاده از ابزار در تولید کشاورزی، حتی پیش از آن در دوران شکارگری، شده است، صیانت از این داراییها و ارتقای کیفیت و کارایی آنها از مهمترین دغدغههای بشر بوده است. اما پس از عصر انقلاب صنعتی و با شتابگیری روند صنعتی شدن، توجه به اهمیت مدیریت بهرهور تجهیزات روز افزون بوده است. موضوع نگهداشت نظاممند تجهیزات و حفظ کارایی آنها در تولید، با شروع عصر اتوماسیون و ورود رباتها به صنعت در دهه 1970 جلوه دیگر یافت و واحدهای مستقل نگهداشت در سازمانهای صنعتی ایجاد گشت. کم کم در سازمانهای بلوغ یافته توجه به دیگر مراحل چرخه عمر دارایی از جمله برنامه ریزی و مهندسی و ایجاد نگاه یکپارچه و کلنگر برای تولید بیشترین ارزش از داراییها ضروری دیده شد. مدیریت دارایی های فیزیکی حاصل توجه مدیران صنایع به این موضوع و تکامل دانش و تجربه در این زمینه است. آنچه در دهه هفتاد میلادی با عنوان زحمت اجباری (Necessary Evil) و در سطح کارگاههای تعمیرات صنایع شناخته میشد، امروزه، با جاری شدن نگاه نظاممند به کل چرخه عمر، به یکی از پیشنیازهای اصلی در تدوین برنامههای راهبردی سازمان تبدیل شده است.
تکامل مدیریت دارایی های فیزیکی و تفکر سازمانی
فعالیتهای حوزه مدیریت دارایی های فیزیکی به دلیل تنوع و پراکنده بودن آنها در سازمانهای مختلف به روشهای مختلفی تعبیر میشود. اما نیاز است که به صورت مشخص دامنه مدیریت دارایی های فیزیکی در سازمانهای دارایی محور مشخص شد. به صورت کلی میتوان دو بعد اصلی را برای مدیریت دارایی های فیزیکی مشخص کرد و بر اساس آن فعالیتهای منظم و یکپارچه را تعریف کرد. این ابعاد اصلی عبارتند از سطوح کسب و کار (Business Levels) و فعالیتهای چرخه عمر.
سطوح کسب و کار: در ذیل فعالیتهای سطح مدیریت کل سازمان، سطوح اصلی در مدیریت دارایی های فیزیکی به سه سطح مدیریت مجموعه سبد داراییها، مدیریت سیستم داراییها و مدیریت دارایی تقسیم میشود. در هر کدام از این سطوح مجموعه فعالیتهای اصلی مختص آن سطح تعریف میشود.
فعالیتهای چرخه عمر: عمر یک دارایی را میتوان به چند مرحله مشخص و قابل تفکیک تقسیم کرد. در گام اول دارایی انتخاب، طراحی و ساخته با خریداری میشود. سپس مراحل بهرهبرداری و نگهداشت از دارایی آغاز میگردد. در این مرحله از چرخه عمر که بیشترین زمان را به خود اختصاص میدهد میتوان مجموعه فعالیتهای بهبود عملکرد و ساختار را نیز برای دارایی در نظر گرفت اما در نهایت دارایی وارد مرحله بازسازی کلی و یا تعویض و اسقاط میشود. در هر کدام از این مراحل فعالیتها ویژهای برای افزایش بهرهوری از داراییهای قابل تعریف است. به طور مثال میتوان به اجرای برنامههای مهندسی سیستم در مرحله طراحی و ساخت، اجرای تحلیلهای نگهداشت مبتنی بر قابلیت اطمینان (RCM) در مرحله بهرهبرداری و نگهداشت و اجرای تحلیلهای هزینه چرخه عمر در زمان تصمیمگیری برای ساخت، خرید و یا تعویض دارایی اشاره کرد. انجام به موقع هر کدام از این فعالیتها میتواند اثر ویژهای در افزایش بهرهوری و ارزش آفرینی دارایی در کل چرخه عمر داشته باشد.
دامنه و سطوح مختلف مدیریت دارایی های فیزیکی
برای موفقیت در پیشرفت مستمر و رسیدن به سطوح بالای بلوغ در مدیریت دارایی های فیزیکی نیاز به اجرای مجموعه گستردهای از فعالیتها از جمله تدوین اهداف و استراتژی، برنامهریزی مستمر برای اجرای پروژههای بهبود، آموزش و فرهنگ سازی گسترده در سطح منابع انسانی و همچنین در درجه اول خواست جدی و پیگیرانه مدیران ارشد سازمان است. در این بین میتوان سه عنصر ذیل را به عنوان الزامات اصلی موفقیت در مدیریت دارایی های فیزیکی دانست.
در این مقاله سعی شد تا گوشهای از دانش گسترده و رو به تعالی مدیریت دارایی های فیزیکی برای خوانندگان محترم شرح داده شود. توجه به مدیریت دارایی های فیزیکی میتواند با توجه به نوع صنعت و اقتصاد دارایی محور کشور در بخشهای نفت و گاز، نیرو، حمل و نقل و زیر ساختهای خدماتی یکی از اصلیترین راهکارهای افزایش بهرهوری و ایجاد ارزش افزوده بیشتر از مجموعه داراییهای اشاره شده باشد. اما در این راه توجه ویژه به گسترش فرهنگ مراقبت از داراییهای ارزشمند و همچین توسعه توانمندیها و شایستگیهای نیروی انسانی از عناصر زیر بنایی و کلیدی موفقیت در این راه است.
شرکت پمکو به عنوان یکی از بزرگترین و با سابقهترین مشاوران حوزه مدیریت دارایی های فیزیکی کشور، افتخار و تجربه اجرای برنامههای آموزشی، ارزیابی سطح بلوغ و پیادهسازی برنامههای بهبود مدیریت دارایی های فیزیکی را در اکثر صنایع کشور دارد. به پشتوانه تجارب ارزنده به دست آمده از سالها فعالیت مستمر و همچنین همکاری تنگاتنگ با مراجع بینالمللی این حوزه، شرکت پمکو آمادگی خود برای ارائه مشاوره و همکاری با صنایع و سازمانهای کشور در اجرای برنامههای آموزشی و تدوین نقشه راه، پیادهسازی انواع پروژههای بهبود و در نهایت حرکت به سمت تعالی در مدیریت داراییها را اعلام میدارد.