چگونه برنامه تعمیر و نگهداری PLC را تدوین کنیم؟

چگونه برنامه تعمیر و نگهداری PLC را تدوین کنیم؟

کنترل کننده­‌های منطقی قابل برنامه‌ریزی (PLC) اجزای ضروری بسیاری از سیستم‌­های اتوماسیون صنعتی هستند. آن­‌ها کنترل‌ کننده و ناظر بر بر طیف گسترده‌­ای از تجهیزات صنعتی نظیر انواع موتورها و شیرهای صنعتی گرفته تا تسمه نقاله و روبات‌­ها می‌باشند. این تجهیزات در صنایع مختلفی نظیر انرژی، کاغذسازی، داروسازی و غذایی به کار گرفته می‌­شوند. از این رو، برنامه‌­ریزی و پیاده­ سازی برنامه تعمیر و نگهداری PLC ها از اهمیت بسزایی برخوردار است.


اجزا و عملکرد PLC ها

همانطور که پیش‌­تر به آن اشاره شد، PLC ها تجهیزات محاسباتی قابل برنامه­ ریزی هستند که برای مدیریت فرآیندهای الکترومکانیکی صنعتی مورد استفاده قرار می­‌گیرند. این تجهیزات جانشین سیستم­‌های منطقی رله هستند. سیستم­‌های مذکور برای کنترل اجزای با مقیاس کوچکتر، نظیر سوئیچ­‌ها و تایمرها مورد استفاده قرار می‌گیرند. سیستم­‌های منطق رله با فعال و غیرفعال کردن سیم‌­پیچ‌­های مغناطیسی در مدارهای الکتریکی، عملیات منطقی را انجام می‌­دهند. با توسعه میکروکنترلرها امکان برنامه­‌ریزی دقیق­‌تر برای سیستم‌­های منطق رله ایجاد گردید و انواع مختلفی از PLC ها طراحی و ساخته شدند. این تجهیزات، اطلاعات را از حسگرها یا دستگاه‌­های ورودی متصل به خود دریافت می­‌کنند. پس از پردازش داده‌­ها، خروجی­‌ها براساس پارامترهای از پیش تعریف شده برنامه­‌ریزی و راه‌­اندازی می‌­گردند. یکی از عملکردهای کلیدی PLC ها انتقال اطلاعات از تجهیزات مختلف به برنامه­‌های مدیریت متمرکز خارج از سایت و بالعکس می‌­باشد. این فرآیند مدیریت فرآیندهای مختلف صنعتی را تسهیل می­‌نماید. تابلو برق­‌های PLC  نیز در طراحی‌­های مختلف برای کنترل فرآ­یندهای صنعتی با عملکردهای متنوعی عرضه می‌گردند. به طور معمول عملکرد اصلی تابلو برق­‌های PLC 4 به شرح زیر است:

اسکن ورودی: تمامی تجهیزات متصل به PLC را شناسایی می­‌نماید.

اسکن برنامه: منطق مورد نظر کاربر تجهیز را اجرا می­‌کند.

اسکن خروجی: وضعیت ارسال یا قطع برق به تجهیزات متصل به خروجی را تعیین می­‌نماید.

نگهداری: در این مرحله به کمک ارتباط با پایانه­‌های برنامه ­نویسی انجام می‌­شود.

یک PLC به صورت ماژولار طراحی می­‌شود. این تجهیز به صورت کلی از اجزای زیر تشکیل شده است:

  • رک: رک در PLC ها نقش شاسی برای ماشین را ایفا می­‌کند که سایر اجزا به آن متصل می­‌شوند. اجزای متصل به رک در یک PLC، شامل CPU، چندین ماژول I/O و منبع تغذیه هستند.
  • منبع تغذیه: این جزء برای راه‌­اندازی سایر اجزای اولیه PLC مورد نیاز است. بیشتر کنترل­ کننده‌­های PLC با ولتاژ VDC 24 یا VAC 240 کار می­‌کنند. برخی از PLC ها دارای منبع تغذیه به عنوان یک ماژول جداگانه هستند. نقش منبع تغذیه در PLC ها صرفاً تامین برق نمی­‌باشد، بلکه ولتاژ جریان برق را نیز کنترل و تنظیم می‌­نماید و در صورت بروز مشکل در این بخش، به CPU هشدار می‌­دهد. اکثر تاسیسات صنعتی دارای نوسانات ولتاژ و فرکانس هستند، از این رو، منبع تغذیه باید بتواند تغییرات 10 تا 15 درصدی را در شرایط ولتاژ خط، تحمل نماید.
  • واحد پردازنده (CPU): واحد پردازش مرکزی، بخش اصلی PLC است و وظایف مورد نیاز برای تکمیل عملکرد PLC را انجام می­‌دهد. CPU برنامه‌­ای دارد که به PLC می­‌گوید چگونه دستورالعمل­‌های کنترلی را اجرا نماید. CPU تمام عملیات درون PLC را کنترل و پردازش می­‌کند. این بخش با سایر PLC ها، دستگاه­‌های برنامه ­نویسی و دستگاه­‌های I/O ارتباط برقرار می­‌کند. CPU یک مدار مبتنی بر ریزپردازنده است و از یک واحد منطقی حسابی، حافظه برنامه، حافظه تصویر پردازش، تایمر داخلی و شمارنده تشکیل شده است.
  • ماژول­‌های ورودی و خروجی (I/O): یک PLC داده‌ها را از دستگاه‌های ورودی مانند حسگرهای مجاورت و فوتوالکتریک، صفحه کلید، سطح­ سنج، تایمر، شمارنده، چراغ‌های کنسول، موتورهای الکتریکی و سوئیچ‌های دما و فشار دریافت می‌­کند. مفهوم سنجش داده­‌ها به ماهیت داده‌­های ورودی PLC اشاره دارد که به شکل سیگنال­‌های الکترونیکی هستند. کارت­‌های ورودی دیجیتال، سیگنال­‌های مجزا نظیر سیگنال خاموش/ روشن را کنترل می­‌نمایند. از سوی دیگر کارت­‌های ورودی آنالوگ، ولتاژ را به اعدادی تبدیل می‌­کنند که CPU می‌­تواند بفهمد. خروجی­‌های PLC شامل مواردی نظیر شیرها، موتورها، درایوها، محرک­‌ها، شیر برقی­‌ها، آلارم‌­ها، رله­‌های کنترل، چاپگرها و پمپ‌­ها است. کارت‌های خروجی دیجیتال دستگاه‌ها را روشن و خاموش می‌کنند، به عنوان مثال یک چراغ. از طرف دیگر، کارت‌های خروجی آنالوگ اعداد دیجیتال را به ولتاژ تبدیل می‌کنند، به عنوان مثال برای درایو ماشین‌آلات. PLC ها می­‌توانند تصمیمات منطقی بگیرند و اقداماتی را بر اساس داده‌­های ورودی که دریافت نموده‌­اند، انجام دهند. پردازش داده‌­های ورودی توسط یک دستگاه برنامه نویسی اجرا می­‌شود. به طور مثال، یک سوئیچ دما ممکن است دمای یک خنک کننده را کنترل کند و به طور متناوب این اطلاعات را از طریق یک PLC به یک چاپگر در مرکز عملیات یک کارخانه ارسال نماید.
  • دستگاه برنامه ­نویسی: دستگاه برنامه­ نویسی معمولاً یک رایانه شخصی، کنسول یا دستگاه اختصاصی دستی است. ماژول‌های ورودی/خروجی، سیگنال‌های ورودی را به CPU هدایت کرده و در آن­جا سیگنال­‌های خروجی ایجاد می­‌گردند. فرمت داده‌­های خروجی توسط یک برنامه کاربردی پیاده سازی شده بر روی دستگاه برنامه نویسی، مشخص می‌­شود.
  • حافظه و ذخیره ­سازی: ROM داده‌­ها و درایورهای سیستم عامل را ذخیره می­‌نماید. از طرفی، RAM وضعیت و جزئیات مربوط به داده‌­های ورودی و خروجی و برنامه‌­های کاربردی را ذخیره‌­سازی می‌­کند.
  • ارتباط دهنده‌­ها: ماژول­‌های I/O وظیفه انتقال اطلاعات بین PLC و شبکه­‌های ارتباطی را بر عهده دارند. برای برقراری ارتباط با دستگاه‌­های خارجی، PLC ها از استاندارد توصیه شده 232 (RS-232) استفاده می­‌کنند که یک استاندارد ارتباط سریال است. RS-232 از کد باینری برای خواندن و نوشتن داده­‌ها در قالب کد استاندارد آمریکایی تبادل اطلاعات (ASCII) استفاده می‌کند. PLC ها پروتکل­‌های مختلفی را جهت برقراری ارتباط از طریق شبکه یا دستگاه­‌های بی­سیم به کار می­‌گیرند. یکی ازاین پروتکل­‌های ارتباطی سریال Modbus RTU می­‌باشد که اغلب در شبکه­‌های ارتباطی صنعتی برای انتقال داده­‌ها در فواصل طولانی استفاده می­‌شود. پروتکل‌­های اترنت مورد استفاده توسط PLC ها عبارتند از Ethernet TCP/IP، Modbus TCP/IP و Profinet که برای اتصال به شبکه و اینترنت استفاده می­‌شود.


انواع PLC ها

PLC ها براساس پارامترهای مختلفی طبقه­‌بندی می­‌شوند. در تصویر زیر انواع این تجهیزات را مشاهده می­‌کنید. مهم‌­ترین نوع طبقه­ بندی PLC ها براساس نوع راه‌­اندازی سخت­‌افزار آن‌­ها است که معماری آن­‌ها را تعیین می‌­کند.



 انواع PLC ها


PLC فشرده

این نوع PLC معمولاً “I/O ثابت” نامیده می‌­شود. “I/O ثابت” در واقع مخفف “Input/Output” ثابت است. در این نوع از  PLC ها بخش ورودی/خروجی در میکروکنترلر ادغام شده است. این بدان معنی است که هر نوع خروجی یا ورودی ثابت است و توسط سازنده تعیین می­‌گردد. علاوه بر این، تعداد ورودی‌­ها و خروجی­‌ها ممکن است در این نوع PLC افزایش نیابد.

PLC ماژولار

این نوع PLC، امکان گسترش چندین سیستم PLC را از طریق استفاده از ماژول­‌ها فراهم می­‌کند، از این رو اصطلاحاً “ماژولار” نامیده می‌­شود. ماژول‌ها به PLC ویژگی‌های اضافی نظیر افزایش تعداد واحدهای ورودی/خروجی می‌دهند و معمولاً استفاده از آن‌­ها آسان‌تر است؛ زیرا هر جزء مستقل از یکدیگر است.

منبع تغذیه، ماژول ارتباطات، ماژول ورودی/خروجی همگی جدا از میکروکنترلر اصلی هستند، بنابراین باید آن­‌ها را به صورت دستی به یکدیگر متصل کرد تا سیستم کنترل PLC ایجاد شود.

یک نوع PLC ماژولار، PLC رک مانت است. در PLC rack mount، ماژول ارتباطی PLC در خود رک قرار دارد، بنابراین تمام اتصالات متمرکز هستند.

PLC با SMPS و بدون SMPS

برخی از PLC ها را می‌­توان مستقیماً به منبع تغذیه 230 VAC متصل کرد. این بدان معنی است که این نوع دارای SMPS داخلی هستند که 230 VAC دریافتی را به 24 VDC استاندارد تبدیل می­‌کنند.

از سوی دیگر، برخی از PLC ها به یک DC، 24 ولتی نیاز دارند که SMPS داخلی ندارد. در این مورد، برای تبدیل 230 VAC به 24 VDC به یک منبع تغذیه با حالت سوئیچ خارجی (SMPS) نیاز است.


تعمیر و نگهداری PLC ها

خرابی‌ها و اصول عیب ­یابی PLC ها

PLC ها فارغ از نوع آن­‌ها معمولاً به دلیل موارد مورد اشاره زیر با خرابی مواجه می­‌شوند.

  • خرابی منبع تغذیه: یکی از شایع‌­ترین علل خرابی PLC ها بروز مشکل در منبع تغذیه آن‌­ها است. این خرابی می­‌تواند ناشی از قطع برق، افزایش برق یا وجود مشکل در اجزای منبع تغذیه PLC باشد.
  • خرابی ورودی/خروجی: معمولاً به دلیل مشکل در کارت‌­های ورودی یا خروجی PLC و مشکل در سیم‌­کشی بین PLC و تجهیزاتی که آن­‌ها را کنترل می‌­کند، رخ می‌­دهد.
  • خطای برنامه: این خرابی می‌­تواند ناشی از اشتباه در برنامه PLC یا مشکل در حافظه PLC باشد.
  • خرابی سخت افزار: اغلب ناشی از وجود مشکل در پردازنده، حافظه یا سایر قطعات سخت افزاری PLC می‌­باشد.
  • عوامل محیطی: PLC ها می‌­توانند توسط دماهای شدید، رطوبت، گرد و غبار و سایر عوامل محیطی آسیب ببینند.

عیب یابی PLC ها می‌­تواند یک کار چالش برانگیز باشد، اما مهم است که بتوان این کار را به درستی انجام داد. برای انجام صحیح عملیات عیب ­یابی لازم است گام‌­های زیر برداشته شود:

  • مسیر عیب ­یابی PLC با بررسی منبع تغذیه شروع می­‌شود. لازم است اطمینان حاصل گردد که PLC ولتاژ و جریان صحیح را دریافت می‌­نماید.
  • در گام بعدی باید اتصالات ورودی و خروجی را بررسی کرد. در این بخش باید اتصالات ورودی/خروجی و سیم­‌کشی را بررسی نمود.
  • پس از موارد بالا باید برنامه PLC را بررسی کرد. کنترل شود که برنامه هیچگونه خطایی نداشته باشد.
  • در آخرین گام باید به سراغ بخش­‌های سخت ­افزاری PLC رفت و تمامی اجزا را از منظر وجود آسیب بررسی نمود.

در تمامی عملیات عیب‌­ یابی PLC ها لازم است گام‌­های بالا مورد توجه قرار گیرد.



تعمیر و نگهداری PLC ها در یک نگاه

تعمیر و نگهداری پیشگیرانه

برای انجام صحیح تعمیر و نگهداری پیشگیرانه و حصول اطمینان از حفظ فعالیت و راندمان کاری plc ها می‌­توان اقدامات مورد اشاره زیر را انجام داد.

  • تمیزکاری: PLC ها می­‌توانند گرد و غبار و آلودگی­‌ها را در طول زمان جذب کنند که این امر منجر به بروز اختلال در عملکرد آن­‌ها می­‌شود. تمیز کردن بیرونی PLC به طور منظم و حذف گرد و غبار آلودگی‌­های جمع شده در داخل آن­ بسیار مهم است.
  • بازرسی: PLC ها باید به طور مرتب از نظر نشانه‌­های سایش و پارگی بازرسی شوند. این شامل بررسی اتصالات شل، قطعات آسیب دیده و گرمای بیش از حد است.
  • کالیبراسیون: PLC ها باید به طور منظم کالیبره شوند تا از عملکرد دقیق آن‌­ها اطمینان حاصل شود. این امر به ویژه برای PLC هایی که در برنامه­‌های کاربردی ایمنی استفاده می­‌شوند، بسیار مهم است.
  • به‌روزرسانی نرم افزار: PLC ها باید به محض در دسترس بودن با جدیدترین نرم افزار به روز شوند. این امر کمک می­‌کند تا اطمینان حاصل شود که PLC ها از آسیب پذیری­‌های امنیتی محافظت می‌­شوند و با آخرین تجهیزات سازگار هستند.
  • اگر یک PLC دچار خرابی گردد، بسیار اهمیت دارد که برنامه­ اصلاحی برای تعمیر آن برنامه ­ریزی و اجرا شود. برخی از رایج‌ترین کارهایی که در طول تعمیر و نگهداری اصلاحی انجام می­‌شود عبارتند از:
  • تعویض قطعه معیوب
  • عیب­ یابی خطای نرم افزار
  • برنامه ریزی مجدد PLC
  • انجام تعمیرات قابل پیش بینی
  • گزارشی از تمام عملیات نگهداری و تعمیرات انجام شده در PLC ها تهیه و بایگانی گردد. به کمک بانک سوابق تعمیرات می‌توان بهتر نشانه‌­های خرابی PLC را رهگیری نمود و همچنین عوامل موثر بر خرابی­‌های تکراری را شناسایی کرد.
  • پرسنل مربوط به تعمیر و نگهداری PLC ها باید افراد مجرب و آموزش دیده‌­ای باشند. این امر باعث می‌­شود از اجرای صحیح برنامه تعمیر و نگهداری PLC ها اطمینان حاصل کرد.
  • در صورت خرابی PLC، یک برنامه پشتیبان تهیه گردد. این می­‌تواند شامل داشتن یک PLC یدکی در دسترس باشد یا تنظیم قرارداد با یک شرکت تعمیر PLC.
  • برای حصول اطمینان از دسترسی همیشگی PLC به برق، برق پشتیبان درنظر گرفته شود.
  • برای حصول اطمینان از انجام به موقع اقدامات مربوط تعمیر و نگهداری PLC ها، موجودی انبار قطعات یدکی باید همواره متناسب با نیاز بروز گردد و در دسترس باشد.

تعمیرونگهداری پیش‌بینانه

تعمیر و نگهداری پیش‌گویانه نوع پیشرفته‌تری از تعمیر و نگهداری است که از تجزیه و تحلیل داده‌ها برای پیش‌بینی احتمال خرابی PLC استفاده می‌کند. این امر باعث می‌­گردد که پیش از وقوع خرابی، احتمال بروز آن‌­ها راشناسایی کرده و برای تعمیرات آن­‌ها برنامه‌­ریزی نمود. برخی از رایج ترین تکنیک­‌های مورد استفاده برای تعمیر و نگهداری پیش­‌بینانه عبارتند از:

  • تجزیه و تحلیل ارتعاش
  • نظارت بر دما
  • نظارت فعلی
  • تجزیه و تحلیل سایش بلبرینگ

بهینه ­سازی برنامه تعمیر و نگهداری PLC

اجرا و پیاده‌­سازی برنامه تعمیر و نگهداری PLC ها با پیچیدگی­‌های زیادی همراه است. برای حصول اطمینان از کارآمدی و کاربردی بودن برنامه نگهداشت PLC ها می­‌توان موارد مورد اشاره زیر را در نظر گرفت.

  • مهم‌­ترین کاری که باید در تدوین برنامه تعمیر و نگهداری PLC ها لحاظ نمود، شناسایی صحیح نیاز و تعیین رویکردهای تعمیر و نگهداری است. برای شناخت این نیاز می‌­توان عوامل زیر را در نظر گرفت:
  • تعداد PLC
  • اهمیت PLC ها برای هر یک از عملیات
  • بودجه تخصیصی
  • تخصص تیم نگهداشت
  • برنامه تعمیر و نگهداری باید عناصر زیر را پوشش دهد:
  • دوره­‌های زمانی نگهداری
  • انواع تعمیراتی که انجام خواهد شد
  • پرسنلی که تعمیر و نگهداری را انجام خواهند داد
  • ابزار و تجهیزاتی که مورد استفاده قرار خواهد گرفت
  • رویه‌هایی که برای انجام عملیات نگهداشت طی خواهد شد
  • در هنگام اجرای برنامه، باید از انجام صحیح نظارت بر آن، اطمینان حاصل نمود. این امر شامل ردیابی وظایف تعمیر و نگهداری، شناسایی روندها و انجام تنظیمات در صورت نیاز است.
  • سوابق تعمیر و نگهداری باید به یک رویه همیشگی تبدیل گردد. لازم است نحوه ثبت داده‌­ها و اطلاعاتی که باید ثبت شوند، به درستی تعیین و پیاده­‌سازی شوند.


ثبت داده‌­های PLC

راه­‌های مختلفی برای ثبت داده‌­های مربوط به PLC ها وجود دارد. یکی از رایج‌­ترین راه‌­های ثبت اطلاعات مربوط به PLC از طریق دیتالاگر می­‌باشد. دیتالاگر دستگاهی است که می‌­تواند به PLC متصل شود و داده‌­ها را در فواصل زمانی معین ضبط نماید. این داده­‌ها را می‌­توان برای تجزیه و تحلیل در کامپیوتر بارگیری نمود.

روش دیگر برای ثبت داده­‌ها از PLC ها استفاده از یک برنامه نرم افزاری است. نرم افزارهایی وجود دارد که می­‌توان از آن‌­ها برای ثبت داده‌­ها از PLC  استفاده نمود. این برنامه‌ها معمولاً ویژگی‌های مختلفی مانند قابلیت ضبط داده‌ها در فواصل زمانی مختلف، قابلیت فیلتر کردن داده‌ها و امکان ارسال داده‌ها به فرمت‌های مختلف را ارائه می‌دهند.

علاوه بر موارد فوق، امکان ثبت اطلاعات از PLC ها به صورت دستی نیز وجود دارد. این کار را می‌توان با اتصال یک کامپیوتر به PLC و استفاده از یک برنامه شبیه ساز ترمینال برای مشاهده و ضبط داده‌­ها انجام داد. با این حال، این روش می­‌تواند زمان‌بر و مستعد خطا باشد.

بهترین راه برای ثبت داده‌ها از PLC ها به نیازهای خاص برنامه بستگی دارد. اگر نیاز به ضبط داده­‌ها در فواصل زمانی معین وجود دارد، دیتالاگر بهترین گزینه است. اگر به انعطاف پذیری و کنترل بیشتری بر فرآیند ضبط داده‌­ها نیاز است، یک برنامه نرم افزاری گزینه بهتری است. چنانچه فقط گاهی نیاز به ضبط داده وجود دارد، ضبط دستی داده‌­ها ممکن است بهترین گزینه باشد.

جهت ثبت و ضبط داده­‌های مربوط به PLC باید موارد زیر را در نظر داشت:

  • اطمینان حاصل گردد که دیتالاگر یا برنامه نرم‌­افزاری با PLC سازگار باشد.
  • قبل از استفاده از دیتالاگر یا برنامه نرم افزاری در محیط تولید، تست شوند.
  • اطمینان حاصل شود که دیتالاگر یا برنامه نرم افزاری به درستی پیکربندی شده است.
  • به طور منظم از داده‌­ها نسخه پشتیبان تهیه گردد.
  • داده‌­ها برای جلوگیری از بروز هر گونه ناهنجاری نظارت شود.

در نهایت به خوانندگان محترم این نوشتار پیشنهاد می­‌گردد جهت تدوین و پیاده‌­سازی برنامه تعمیر و نگهداری PLC ها دانش و تجربه افراد مجرب را به کار گیرند. در این راستا مجموعه پمکو با سال­‌ها تجربه در زمینه مشاوره و اجرای پروژه‌های مدیریت و استقرار سیستم­‌های مدیریتی مدیریت دارایی‌­های فیزیکی، امکان همراهی و همکاری با صنایع مختلف در حوزه تعمیر و نگهداری انواع تجهیزات صنعتی از جمله PLC ها را فراهم آورده است. پرسنل اجرایی شرکت پمکو نه تنها در زمینه مهارت‌های فنی، بلکه در حوزه‌های مرتبط با سیستم‌های نگهداری و تعمیرات مبتنی بر نگرش مدیریت دارایی فیزیکی و خلق بیشترین ارزش از این دارایی‌ها، آموزش دیده و در پروژه‌های جاری این شرکت تجربه پیاده سازی کامل سیستم را بارها بدست آورده‌­اند.


مطالب مرتبط

طراحی مبتنی بر قابلیت اطمینان (RCD)
طراحی مبتنی بر قابلیت اطمینان (RCD)
کتاب بهینه سازی نگهداشت و بهبود قابلیت اطمینان
کتاب بهینه سازی نگهداشت و بهبود قابلیت اطمینان
دوره آموزشی مدیریت هزینه چرخه عمر تجهیزات (lcc)
دوره آموزشی مدیریت هزینه چرخه عمر تجهیزات (lcc)