حتی بهترین فرایندها هم اگر به طور مداوم ارزیابی و بازنگری نشوند درنهایت ناکارامد میشوند. ارزیابی نرم افزار مدیریت دارایی های فیزیکی به عنوان رویکردی به منظور افزایش اثربخشی و کارایی فرایندهای نگهداشت امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. به خاطر داشته باشیم که اگر نرم افزارهایمان را به خوبی پیادهسازی و ارزیابی نکنیم، جزء 70 درصدی خواهیم شد که در استفاده از نرم افزارهای مدیریت دارایی های فیزیکی (مانند CMMS یا EAM) با شکست مواجه میشوند و فقط هزینه برای سازمان ایجاد میشود.
اگر شما هم احساس میکنید که نرم افزارهای مدیریت دارایی های فیزیکی سازمانتان فقط برای ثبت اطلاعات تجهیزات استفاده میشود و به یک دیتابیس برای بایگانی اطلاعات، شاید نهچندان بهدرد بخور، تبدیل شده است، اگر در سازمان شما علاوه بر نرم افزارهای مدیریت دارایی های فیزیکی موجود هنوز هم از فایلهای اکسل و اکسس برای مدیریت برخی اطلاعات استفاده میشود، اگر در سازمان شما با وجود نرم افزارهای مدیریت دارایی های فیزیکی هنوز هم سفارش و درخواست قطعه بر مبنای حس تجربی و نظر افراد انجام میشود، اگر در سازمان شما تعریف برنامههای داراییهای فیزیکی یا بهروزرسانی آنها با توجه به نظرات خبره انجام میشود و به طور کلی اگر نرم افزارهای مدیریت دارایی های فیزیکی سازمانتان به جای ابزاری کارامد که تمام فرایندهای نگهداری و تعمیرات از مسیر آن بگذرد و منبع اصلی تصمیمگیریهای واحد نگهداشت باشد، جایگاه دیگری دارد، نرم افزار و فرایندهای داراییهای فیزیکی تعریف شده در آن، نیاز به ارزیابی دارند.
در ابتدا یک تیم برای ارزیابی نرم افزار مدیریت دارایی های فیزیکی تشکیل دهید؛ با این تیم، پس از آموزش، باید فرایندها و بخشهایی از نرم افزار مدیریت دارایی های فیزیکی را که فکر میکنید نیاز به بازبینی و بازنگری دارد مشخص کنید و سپس جنبههای مختلف نرم افزار را که مشخص کردهاید به صورت پرسشنامه تنظیم کرده و بین کارکنان سازمان توزیع کنید. اعضای تیم بایستی از کارشناسان خبره و مطلع از بخشهای مختلف نگهداری و تعمیرات، بهرهبرداری، مهندسی، تدارکات، بازرسی فنی و امور مالی و… باشند. در این مرحله میتوانید از مشاوران خبره حوزۀ مدیریت دارایی های فیزیکی و نرم افزارهای نگهداری و تعمیرات CMMS و EAM نیز کمک بگیرید.
دومین گام ارزیابی نرم افزار مدیریت دارایی های فیزیکی آموزش تیم است. این تیم نیاز دارد که به صورت کامل بداند که نرم افزار مدیریت دارایی های فیزیکی چه کاری را میخواهد انجام دهد و هدف اصلی ارزیابی نرم افزار مدیریت دارایی های فیزیکی EAM یا CMMS چیست. همچنین با الگوهای برتر در این زمینه و چگونگی استفاده از نرم افزارهای مدیریت دارایی های فیزیکی آشنایی کامل داشته باشد. این آموزش باید درجهت کمک به اعضای تیم در جهت ایجاد درک هدف و همزبانی بیشتر باشد.
در این مرحله، دانستن 5 وضعیتی که سازمانها در جهت ارزیابی نرم افزار مدیریت دارایی های فیزیکی و بهبود بهرهوری آن حرکت میکنند، الزامی است. تعریفی کلی از این 5 وضعیت عبارت است از:
سازمانهای بنچمارک، سازمانهایی هستند که خود را به وضعیت تعالی نزدیک کردهاند و یا در این وضعیت قرار دارند. این سازمانها تصور نمیکنند که سودی از نرم افزارهای مدیریت دارایی های فیزیکی کسب نمیکنند و هزینه و تلاشی که صرف میکنند، بیشتر از منافعی است که به دست میآورند. این سازمانها نرم افزار خود را ارزیابی و میزان بازگشت سرمایه از نرم افزار را اندازهگیری میکنند. برای بررسی یک مطالعه بر روی بازگشت سرمایه و مزایای این نرم افزارها میتوانید به اینجا سری بزنید.
همچنین آشنایی با وضعیت بنچمارک ماژولهای اصلی نرم افزارهای مدیریت دارایی های فیزیکی به فهم موقعیت فعلی سازمان به منظور ارزیابی نرمافزارهای مدیریت داراییهای فیزیکی، یاری میرساند:
البته ماژول های دیگری نظیر سوابق و گزارش دهی و معیارها یا شاخصهای کلیدی عملکرد نیز در نرم افزار مدیریت دارایی های فیزیکی ضروری هستند.
پس از پاسخگویی پرسشنامه، اقدام به جمعآوری پرسشنامهها و تحلیل آنها کنید. همچنین میتوانید مصاحبه اولیهای در سطوح مختلف (مدیران، سرپرستان و کارکنان) انجام دهید و مستندات مربوطه و لازم در این زمینه را جمعآوری کنید. در این مرحله بررسی میشود که سازمان در چه وضعیتی از 5 وضعیت بالا قرار دارد. سپس اقدام به تهیه گزارش اولیه و در صورت نیاز برنامهریزی برای انجام مصاحبۀ ثانویه کنید.
چهارمین گام ارزیابی نرم افزارهای مدیریت دارایی های فیزیکی بررسی گزارش تهیه شده توسط تیم ارزیابی است. در این گام، در یک فضای طوفان فکری، پیشنهادهای بهبود برای پر کردن فاصله از وضعیت موجود تا وضعیت مطلوب را امتیازدهی و دسته بندی کنید.
در نهایت برای ارزیابی نرم افزار مدیریت دارایی های فیزیکی پیشنهادهای با اولویت بالا را به مرحلۀ اجرا بگذارید و همزمان آنها را مورد پایش قرار دهید، اگر نیاز به تغییراتی وجود دارد، اعمال کنید تا در عمل اثربخشی و کارایی این اصلاحات مشخص شود و به ثبت برسد.
فراموش نکنید بهبود فرایندها نباید به صورت یک دفعه انجام شود بلکه باید در یک مدت زمان مناسب و به صورت مرحله به مرحله انجام شود. در غیر این صورت، هم مقاومت در برابر اجرای فرایندها زیاد میشود و هم پایش آن با مشکل مواجه میشود. به علاوه تغییرات جدید در سازمان به فرهنگ تبدیل نمیشود و ماندگار نخواهد بود.
مشاوران شرکت پمکو با انجام بیش از 100 ارزیابی کامل از سازمانهای صنعتی مختلف بینالمللی در حوزه مدیریت دارایی های فیزیکی و برگزاری دورههای آموزشی نرم افزارهای مدیریت دارایی های فیزیکی CMMS و EAM با ارائه بنچمارکهای دنیا و متد روز و با در نظر گرفتن وضعیت کنونی سازمانتان به شما کمک میکنند تا بهترین مسیر را برای بهبود نرم افزار موجودتان اتخاذ کنید.