آشنایی با تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی کلید استمرار حیات صنایع مختلف

تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی

مهم نیست که شما در کدام صنعت فعالیت می­‌کنید، بدون شک یکی از تجهیزاتی که همواره با آن سروکار دارید، ولوها یا شیرها هستند. این تجهیزات صنعتی با کمک به هدایت و کنترل جریان سیال در خطوط تولید، حیات صنایع مختلف را رقم می‌­زنند. ولوهای صنعتی به صورت گسترده در صنایع مختلفی همچون نفت و گاز، شیمیایی و دارویی، خطوط انتقال آب و غذا و نوشیدنی به کار می‌­روند. چگونگی حفظ سلامت این تجهیزات و انجام اقداماتی پیشگیرانه دغدغه همه صنایع مختلف است، چرا که توقف فعالیت آن‌­ها یا هر گونه کاهش کیفیت عملکرد به خواب خط تولید و همچنین خسارات مالی فراوان منجر می­‌شود. با توجه به اهمیت این تجهیزات، در این نوشتار مجموعه نکات و ملاحظات تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی را مرور می‌­نماییم.


تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی

دو روش برای پیگیری تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی وجود دارد: شیر را بعد از خراب شدن تعمیر کنید یا نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه انجام دهید تا شیرهای شما به طور روان کار کنند. شیرهایی که به درستی از آن­‌ها نگهداری نشده است، آن طور که باید دوام نمی‌­آورند و مستعد خرابی­‌های ناگهانی هستند. این خرابی­‌ها منجر به کندی کار، خرابی اساسی، افزایش­ هزینه­‌های جایگزینی و تعمیر و نگهداری می‌­شوند. از این رو باید با چگونگی افزایش عمر و حفظ کیفیت عملکرد ولوها آشنا باشید.

شما برای اینکه بتوانید عمر شیرهای خود را افزایش دهید لازم است که با ساختار و عملکرد آن‌­ها و همینطور مشخصات فنی آن‌­ها را بشناسید، تا بتوانید برنامه‌­ای متناسب با ولو مورد نظرتان بکار بگیرید. این آشنایی همچنین به شما کمک می‌­کند بسته به نیازتان از شیر مناسب استفاده نمایید. این نکته در افزایش کیفیت عملکرد و عمر ولوها نقش به سزایی دارد.

همانطور که پیش‌­تر بدان اشاره شد برنامه تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی به نوع آن­‌ها وابسته است. با این حال با توجه به شباهت در عملکرد می‌­توان فصل مشترکی در همه برنامه­‌های تعمیر و نگهداری آن‌­ها دید. از این رو در جهت انجام صحیح هر برنامه موضوعات زیر باید در آن‌­ها گنجانده شود:



در ذیل بخش­‌های بیان شده می­‌توان اقدامات پیشگیرانه‌­ای را تعریف نمود که در ادامه به مهم‌ترین آن­‌ها اشاره می­‌شود و باید در برنامه تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی لحاظ شود:

  • محل نگهداری ولوها یا شیرها باید تمیز، خشک و دارای تهویه مناسب باشد.
  • شیرآلات باید مرتباً بررسی شوند تا عاری از آلودگی­‌ها باشند. بدین منظور از روغن ضد زنگ استفاده نمایید.
  • برای ولوها باید بعد از نصب و راه‌­اندازی، چک لیست کنترل عملکرد تنظیم کرد.
  • در صورت وجود زنگ زدگی بر روی بدنه ولو لازم است آن را تعویض نمایید.
  • سایش سیلندرها و مهره‌­های شیر کنترل شود و در صورت لزوم عمل جایگزینی انجام پذیرد.
  • باید جهت اطمینان از عملکرد صحیح شیر، عمل عایق­‌بندی آن به درستی انجام شود.
  • اتصالات شیرها بابد به صورت پیوسته کنترل شود و محکم بودن آن­‌ها تایید شود.
  • در صورت خرابی میل­ لنگ باید به موقع عمل جایگزینی انجام شود و کلید تنظیم را نمی‌­توان جانشین آن طلقی کرد.
  • کلاهک­‌های فشرده­‌سازی اضافی مجاز به انحراف نیستند.
  • در صورت استفاده از ولو در محیط‌­های سخت و حساس به آلودگی باران، برف، گردوغبار، شن و ماسه و سایر آلودگی­‌ها باید یک در پوش محافظ برای شیر در نظر بگیرید.
  • در هنگام استفاده از وارد نمودن ضربه به ولوها خودداری نمایید و در حین بازرسی­‌ها به این نکته توجه کنید.


کاربرد ولوها در صنعت نیرو


معرفی انواع ولوهای صنعتی و عملکرد آن­‌ها

شیرها یا ولوهای صنعتی تجهیزاتی هستند که جریان و فشار سیالات و گازها را در یک سیستم کنترل می­‌کنند. همچنین آن‌­ها به عنوان تنظیم کننده سیستم شناخته می‌­شوند که در خطوط تولیدی متنوعی به کار می‌­روند. شیرها براساس پارامترهای مختلفی طبقه­‌بندی می­‌شوند، با این حال عملکرد کلی آن­‌ها را می‌­توان در سه دسته کلی، شامل توقف و شروع جریان، کنترل جریان و تنظیم کننده جریان برگشتی تعریف کرد. با بررسی ساختار ولوهای صنعتی، اجزای اصلی زیر را در هر شیر می‌­توان شناسایی کرد:



ولوهای صنعتی را براساس مشخصه­‌های مختلفی طبقه­‌بندی می­‌کنند. یکی از دسته‌­بندی­‌های مرسوم براساس عملکرد آن­‌ها است. برپایه این طبقه‌‎­بندی ولوهای صنعتی به شرح زیر هستند:



تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی نوع پروانه‌­ای

ولوها یا شیرهای پروانه‌­ای در زمره شیرهای چرخشی یک چهارم قرار می­‌گیرند. در این نوع شیرها با چرخش 90 درجه دستک­‌ها، عمل باز و بسته شدن اتفاق می‌­افتد. انواع بزرگتر این شیر به جعبه دنده مجهز می‌­شود. از این شیر، می­‌توان برای تنظیم جریان در فضاهای باز و بسته استفاده کرد. در شیرهای پروانه‌­ای افت فشار به مقدار ناچیزی صورت می‌­پذیرد. این شیرها بیشتر در صنایع نفت و گاز و دریایی به کار می­‌روند.



کاربرد شیرهای پروانه‌ای در صنایع دریایی


به طور کلی محرک ولوهای پروانه‌­ای به سه طریق دستی، موتوری و سیلندری قابل هدایت هستند. لذا بدین جهت مکانیزم عمل آن­‌ها کمی متفاوت بایکدیگر است و این موضوع بر تعمیر و نگهداری آن­‌ها اثرگذار است. برای افزایش طول عمر و انجام موثر تعمیر و نگهداری ولوهای صنتی پروانه‌­ای لازم است ملاحظات زیر در برنامه تعمیر و نگهداری آن­‌ها گنجانده شود:

  • برای جلوگیری از خرابی محرک به دلیل مقاومت اهرم دستی، زنجیری یا مهره برای حرکت، شیر را تنظیم نمایید.
  • از تنظیم صحیح سوئیچ‌­ها اطمینان حاصل کنید و مانع اعمال فشار بیش از حد به محرک شوید.
  • در شیر با محرک موتوری، همواره سرعت و توان تولیدی را کنترل کنید تا از عدم آسیب به محرک مطمئن شوید.
  • محل نگهداری شیرهای پروانه‌­ای باید در برابر آلودگی، باد، باران، شن و ماسه، گردوغبار محافظت شوند.
  • قبل از اتصال و تست محرک، شیر پروانه‌­ای را تحت فشار و جریان قرار ندهید.
  • هنگام استفاده از آچار، از وارد کردن گشتاور ورودی بیش از 407 نیوتون متر بر روی محرک خودداری کنید. همچنین برای رینگ­‌ها این مقدار باید 271 نیوتن متر باشد.

شیرهای پروانه‌­ای بسته به طراحی و کاربردی که برای آن­‌ها درنظر گرفته شده است، در طول عمر خود دچار خرابی می­‌شوند. با بررسی خرابی­‌های این نوع شیرها، عیوب متداولی را می­‌توان برای این شیرها تعریف کرد که در ادامه آن­‌ها را معرفی می­‌نماییم.



تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی نوع توپی

یک ولو یا شیر توپی برای کنترل جریان و فشار استفاده می­‌شود. شیرهای توپی می­‌توانند دارای سوراخ کامل یا پورت کاهش یافته باشند. این نوع از شیرها به دلیل اینکه تنها به یک چهارم دور محرک نیاز دارند، از سرعت بالایی در هنگام استفاده برخوردارند. شیرهای توپی اساسا برای کنترل جریان و فشار در سیستم توزیع گاز و کاهش فشار در اتصال به ذخایر گاز استفاده می­‌شوند. همچنین این نوع شیر در کارخانه‌­های فرآوری مواد غذایی و روغن به کار می‌­رود.


نقش شیرهای توپی در صنایع نفت و گاز


عیوب رایجی که برای این نوع از ولوهای صنعتی رخ می‌­دهد، معمولا شامل موارد زیر است:



تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی نوع کنترلی

شیر کنترل که به آن‌­ نازل کنترل هم گفته می­‌شود، در اکثر صنایع جهت کنترل شرایط عملیاتی شامل دما، جریان، فشار و سطح مایعات به کار می‌­رود. این نوع شیر بیش از همه در صنایع نفت و گاز و همچنین کارخانه­‌های شیمیایی و شبکه­‌های برق مورد استفاده قرار می­‌گیرد. در اکثر این کاربردها نیاز به کنترل دقیق جریان دارد که به فشار آن­‌ها وابسته است.



 نمونه‌ای از شیر کنترل در صنعت


شیرهای کنترل همانطور که پیش‌­تر گفته شد وسایل مکانیکی با قطعات محرک هستند. در این نوع شیرها همانند همتایان خود مجموعه‌­ای از عوامل سبب کاهش طول عمر و خرابی آن­‌ها می­‌شود. در ادامه اصلی­‌ترین عوامل خرابی آن­‌ها را بررسی می­‌نماییم:

  • اصطکاک: یکی از رایج­‌ترین عوامل خرابی شیرهای کنترل است. این اتفاق به دلیل تماس بین میل سوپاپ و پکیج سوپاپ رخ می­‌دهد. برای جلوگیری از این رخ داد، روغنکاری منظم بسیار گره گشا می‌باشد. همچنین تنظیم میزان سفتی محرک در جلوگیری از اصطکاک می­‌تواند تاثیرگذار باشد.
  • فلشینگ: هنگامی که مایعی از مجاری شیر کنترل عبور می­‌کند، سرعت متوسط آن افزایش می‌­یابد. با افزایش سرعت سیال از طریق مجاری انقباضی، انرژی مولکول­‌های سیال افزایش پیدا می­‌کند. این افزایش انرژی باید در طول مجرا به شکل فشار کاهش بیابد. وقتیکه فشار مطلق سیال به زیر فشار بخار آن برسد، سیال شروع به جوشیدن می­‌کند. این پدیده فلشینگ نام دارد و باعث سایش و خوردگی قطعات شیر می­‌شود.
  • جریان خفه: این پدیده زمانی رخ می­‌دهد که سرعت جریان از طریق شیر، با کاهش فشار پایین دست تغییر اساسی نکند. پدیده مذکور در شیر کنترل گاز زمانی رخ می­‌دهد که سرعت آن به سرعت صوت برسد. در مایعات نیز با شروع فلشینگ این اتفاق می­‌افتد.
  • نویز شیر: این پدیده به واسطه تلاطم سیال رخ می­‌دهد. اتفاق مذکور در بلند مدت می­‌تواند به خطوط لوله آسیب وارد نماید. یکی از راه­‌های کاهش این صدا، استفاده از تریم مخصوص شیر است.


شمای کلی چک ولوهای صنعتی


معرفی و ملاحظات تعمیرونگهداری چک ولوهای صنعتی

چک ولوها که به شیر یک طرفه یا شیر برگشتی معروف است، اجازه می‌­دهد سیال در یک جهت جریان داشته باشد. این شیرهای صنعتی به صورت خودکار توسط نیرویی از خود محیط جریان، فعال می‌­شوند. این نوع شیرها در صنایع مختلفی همچون خطوط لوله گاز و مایع، سیستم­‌های آب و بخار، برج­‌های خنک­‌کننده و … به کار گرفته می­‌شوند.


معمول­‌ترین مشکلاتی که برای چک ولوها رخ می‌­دهد، به شرح زیر است:

  • شکستن دیسک: فشار محیط جریان قبل و بعد از چک ولو، معمولا متعادل است. دیسک اغلب در برابر نشیمنگاه ولو قرار می‌­گیرد. گاهی به دلیل عدم توازن این دیسک دچار خرابی می‌­شود. برای جلوگیری از این اتقاق می‌­توان از چک ولو برگشتی استفاده نمود.
  • جریان برگشتی: این اتفاق به دو دلیل زیر رخ می­‌دهد:
  • خرابی سطح آب­‌بندی
  • وجود ناخالصی

برای رفع این مشکل، باید سطح آب­‌بندی را ترمیم یا تعویض نمود. همچنین لازم است ناخالصی­‌های موجود در جریان برطرف شود.



کاربرد شیر دروازه‌ای در صنعت تولید کاغذ


شیرهای دروازه‌­ای در قیاس با سایر شیرها از ساختار ساده‌­تری برخوردار هستند. شیرهای دروازه‌­ای معمولا با خرابی­‌های زیر مواجه می­‌شوند که لازم است در برنامه تعمیراتی آن‌­ها لحاظ شود:



تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی نوع سلونویید

سلونویید ولو یا شیرهای برقی یک راه­‌حل مناسب برای کنترل جریان بسیاری از مایعات و گازها با دامنه وسیع دمایی است. به طور دقیق‌­تر، این نوع شیرها برای خاموش کردن، آزاد کردن، مخلوط کردن یا دوز مایع یا گاز به کار می‌­روند.



شیرهای سلونویید در صنایع پتروشیمی


شیرهای برقی به صورت متداول با خرابی­‌های زیر مواجه می­‌شوند. جهت انجام صحیح­‌تر تعمیرات لازم است با آن‌­ها آشنا شد:




کاربرد شیر پیچی در صنعت


تعمیرونگهداری ولوهای صنعتی نوع پیچی

شیرهای پیچی ساده‌­ترین نوع از شیرهای صنعتی هستند. این شیر شامل بدنه­‌ای از الاستومتر قابل انعطاف است که می­‌توان از آن برای قطع جریان استفاده نمود. شیرهای پیچی در صنایع مختلف لجن، دوغاب، ساینده و سایر سیالات را پردازش می­‌کنند.


با توجه به ساختار بسیار ساده، این نوع شیر عمر طولانی دارد و کمتر دچار خرابی می­‌شود. از این رو تعمیر و نگهداری شیرهای پیچی با پیچیدگی خاصی همراه نیست. همچنین با نگاه دقیق­تر به ساختار این شیر، محتمل‌ترین و رایج‌­ترین خرابی که در آن‌­ها به چشم می­‌خورد شامل تغییر شکل رابر اسلیو است. برای جلوگیری از این خرابی لازم است فشار کنترل را در این نوع شیر کاهش دهیم.


تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی نوع دیافراگم

شیرهای دیافراگم، شیرهای دو طرفه محسوب می­‌شوند. آن­‌ها برای کنترل جریان سیال با تنظیم منطقه‌­ای، سرعت را تغییر می­‌دهند.این نوع شیر بدان جهت دیافراگم نامیده می­‌شود که از غشای نازک و انعطاف­‌پذیر برای کنترل باز و بسته شدن استفاده می­‌کند. شیرهای دیافراگم بیشتر برای کاربردهای با فشار متوسط مناسب هستند.



شیر دیافراگم در سیستم آتش نشانی صنعتی


شیرهای دیافراگم، به طور معمول خرابی‌­های زیر را در طول عمر خود تجربه می­‌کنند:




کاربرد شیرهای پلاگین در صنعت تصفیه


تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی نوع پلاگین

شیرهای پلاگین برای تنظیم جریان سیالات در یک ساختار فشار بالا طراحی شده‌­اند. این نوع شیرها با نام­‌های شیر توقف یا شیر یک چهارم چرخشی شناخته می‌­شوند. طراحی این نوع شیر بسیار ساده است و از سه بخش اصلی بدنه، پوشش و پلاگ. شیرهای پلاگین در خطوط لوله روغن، خدمات شیمیایی و فرآوری­ مواد خورنده به کار می‌­روند.


شیرهای پلاگین به واسطه ساختار ساده‌­ای که دارند، تنوع خرابی در آن­‌ها زیاد نیست. از این رو عوامل خرابی این نوع شیر در ادامه مرور می‌­شوند:



تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی نوع سوزنی

از شیرهای سوزنی برای کنترل دقیق میزان جریان گازها و مایعات استفاده می­‌شود. این تنظیمات برای کنترل سرعت جریان به صورت تدریجی انجام می‌­شود، با این حال می­‌توان از آن­‌ها به عنوان شیر خاموش‌کننده استفاده کرد. این نوع شیر در دبی­‌های پایین به کار می­‌روند. کاربرد دیگر آن‌­ها در تنظیم جریان سیلندرهای هوا برای کنترل سرعت پیستون است. اغلب آن‌­ها در نیروگاه‌­ها، پالایشگاه‌­ها، کارخانه­‌های شیمیایی و در اکتشاف نفت و گاز مورد استفاده قرار می‌­گیرند.



شیرهای سوزنی در صنایع نفت و گاز


شیرهای سوزنی به واسطه سادگی در ساختار، در چرخه عمر خود با خرابی­‌های زیادی مواجه نمی­‌شوند. تنها لازم است درنظر داشته که به صورت دوره‌­ای باید این شیرها تنظیم شوند و همچنین از خوردگی آن­‌ها جلوگیری کرد.



کاربرد رلیف ولوها در صنعت


تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی نوع ایمنی

شیر ایمنی مکانیزمی است برای حفاظت از سیستم در انتهایی‌­ترین بخش آن، برای محدود کردن فشاری که در اثر خرابی تجهیزات ایجاد شده است. به عبارت دیگر یک شیر ایمنی برای از بین بردن فشار اضافی از تجهیزات و جلوگیری از انتقال دوباره آن به سیستم است. این نوع شیر بیشتر در کارخانه­‌های شیمیایی، مخازن ذخیره گاز و دیگ بخار به کار می­‌رود.


بیش‌ترین خرابی در شیرهای ایمنی، شامل مواردی است که در ادامه بدان‌­ها اشاره می‌­شود.



تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی نوع گلوب

شیر گلوب یک شیر خطی است که برای توقف، راه‌­اندازی و تنظیم جریان سیال مورد استفاده قرار می­‌گیرد. دیسک این نوع شیر می­‌تواند به طور کامل از مسیر جریان خارج شود و با حرکت خود جریان را قطع و وصل نماید. نشتی در شیر گلوب خیلی کمتر از شیرهای دروازه‌­ای است. از این شیر بیشتر در صنایع نفت و گاز و شیمیایی استفاده می­‌شود.



شیرهای گلوب در صنایع شیمیایی


در برنامه تعمیر و نگهداری ولوهای صنعتی گلوب لازم است موارد زیر جهت افزایش طول عمر و حفظ کیفیت شیر لحاظ شود:

  • شیر از منظر نشتی و سایش اجزا به صورت منظم بررسی شود.
  • اگر شیر مدتی است که استفاده نمی­‌شود لازم است آن را چرخاند تا مطمئن شد که مشکلی در اجزای آن به ویژه نشیمنگاه وجود ندارد.
  • با استفاده از گریس اسپیندل و کراس بار را روغن کاری کنید.
  • در صورت نیاز، پیچ‌­های پکینگ را تنظیم نمایید و اگز لازم بود آن را تعویض کنید.

فقط در نظر داشته باشید برای انجام این اقدامات لازم است شیر از مدار خارج شود.


تولیدکنندگان برتر ولوهای صنعتی

یکی از ارکان جدایی­‌ناپذیر هر برنامه تعمیر و نگهداری، تامین قطعات و تجهیزات است. برای تحقق این بخش از برنامه تعمیر و نگهداری لازم است که ضمن آشنایی با سازندگان برتر، تهیه و تامین قطعات کارآمد را در دستور کار قرار دهیم. در بالای لیست سازندگان برتر ولوهای صنعتی نام کمپانی‌های بزرگی همچون AVK Holding A/S، Avcon Controls Pvt Ltd، Cameron – Schlumberger، Crane Co. و Emerson  قرار دارند.


در پایان این نوشتار به خوانندگان محترم توصیه می‌­شود با توجه به طیف گسترده ولوهای صنعتی و اهمیت تخصص در تعمیر و نگهداری آن­‌ها از تجربه و دانش افراد متخصص استتفاده نمایند. در همین جهت ­شرکت پمکو با یک دهه تجربه در زمینه مشاوره و اجرای پروژه‌های مدیریت و استقرار سیستم­‌های مدیریتی مدیریت دارایی­ های فیزیکی، امکان همراهی و همکاری با صنایع مختلف در زمینه نگهداری و تعمیرات انواع ترانسمیترهای صنعتی را فراهم آورده است. پرسنل اجرایی شرکت پمکو نه تنها در زمینه مهارت‌های فنی، بلکه در حوزه‌های مرتبط با سیستم‌های نگهداری و تعمیرات مبتنی بر نگرش مدیریت دارایی فیزیکی و خلق بیشترین ارزش از این دارایی‌ها، آموزش دیده و در پروژه‌های جاری این شرکت تجربه پیاده‌سازی کامل سیستم را بارها بدست آورده‌اند.


مطالب مرتبط

طراحی مبتنی بر قابلیت اطمینان (RCD)
طراحی مبتنی بر قابلیت اطمینان (RCD)
کتاب بهینه سازی نگهداشت و بهبود قابلیت اطمینان
کتاب بهینه سازی نگهداشت و بهبود قابلیت اطمینان
دوره آموزشی مدیریت هزینه چرخه عمر تجهیزات (lcc)
دوره آموزشی مدیریت هزینه چرخه عمر تجهیزات (lcc)