تدوین استراتژی و ارزیابی مدیریت دارایی های فیزیکی

ارزیابی مدیریت دارایی های فیزیکی؛ اولین گام در راه تعالی

امروزه دغدغه بسیاری از مدیران سازمان­‌های تجهیزمحور این است که بدانند برای پیشرفت و رسیدن به سطح تعالی در مدیریت دارایی ­‌های فیزیکی باید از کجا شروع کنند. چه برنامه­‌هایی در این مسیر باید اجرا شود؟ اولویت کدام یک بالاتر و کدام یک پایین‌­تر است؟ اگر می­‌خواهید در مدیریت دارایی ‌های فیزیکی خود را به کلاس جهانی برسانید، ابتدا باید بدانید وضعیت کنونی نگهداشت شما چیست. دانستن اینکه در حال حاضر کجا ایستاده‌­اید، گام اول برای شناخت مسیر پیش رو و نحوه رسیدن به مقصد است. این شناخت تنها با ارزیابی مدیریت دارایی های فیزیکی سازمانتان میسر می ­شود.

نداشتن درک صحیح از وضعیت موجود سازمان، می­‌تواند منجر به انتخاب مسیر اشتباه شده و هرگونه انتخاب اشتباه در این مسیر می‌­تواند تبعات سنگینی برای سازمان داشته و علاوه بر شکست پروژه و تغییر نگاه سازمان به پروژه­‌های بهبود، هزینه‌­های هنگفتی نیز در پی داشته باشد. لذا ارزیابی وضعیت موجود نگهداشت، مهم ترین گام در راه تعالی و پیشرفت است.



ارزیابی وضعیت مدیریت دارایی‌ ­های فیزیکی سازمان

پیش از شروع برنامۀ بهبود، قوت‌ها و ضعف‌های سیستم حاضر و حوزه‌هایی که در صدر فهرست برای بهبود قرار دارند، باید به‌خوبی ارزیابی شوند. ارزیابی مدیریت دارایی­‌ های فیزیکی باعث می­‌شود تا تمامی واحدها نسبت به وضعیت موجود شناخت پیدا کرده و به یک نگاه واحد در زمینه نقاط قوت و ضعف وضعیت نگهداشت خود دست یابند. این شناخت و نگاه واحد، پیش زمینه مشخص نمودن نقشه راه تعالی در مدیریت دارایی‌­ های فیزیکی خواهد بود.


مدلی معتبر و جامع برای ارزیابی مدیریت دارایی های فیزیکی

راهنمایی سازمان شما به سوی تعالی، نیازمند مقایسه وضعیت کنونی شما با وضعیت کنونی سازمان­‌های الگوی کسب و کار شما است. بدین منظور لازم است تا از مدلی استفاده کنید که بتواند داده‌­های مربوط به سازمان­‌های الگو را در اختیارتان قرار دهد. لذا مهم‌ترین شاخصه مدل تعالی، جامع و فراگیر بودن آن است.


فراگیرترین مدل ارزیابی مدیریت دارایی‌ های فیزیکی

برای ارزیابی مدیریت دارایی‌ ­های فیزیکی مدل­ های متعددی وجود دارد که از جمله معروف­ ترین آن‌ها می­‌توان به مدل­ های Uptime، مدل Terry Wireman و مدل Sami اشاره کرد.

بیش از 1200 مجتمع و سایت صنعتی در جهان و در حدود 50 سازمان صنعتی در ایران بر اساس مدل آپتایم ارزیابی شده‌­اند که این موضوع، مدل آپتایم را به پرکاربردترین مدل موجود در زمینه ارزیابی مدیریت دارایی های فیزیکی در ایران و جهان تبدیل کرده است. به بیان دیگر، در مدل آپتایم عملاً برای هر زمینه‌­ای از صنعت، داده­‌های مربوط به الگوهای برتر جهانی قابل دستیابی است.


عناصر و جنبه­‌های اصلی مدل آپتایم (Uptime)

گروه مشاوران و متخصصان شرکت پمکو از مدل تعالی Uptime که در شرکت مشاوره معظم IBM (بزرگترین شرکت مشاوره در زمینه مدیریت دارایی ­‌های فیزیکی در دنیا) نیز از آن استفاده می­‌شود، برای ارزیابی و تدوین نقشه راه مدیریت دارایی‌ های فیزیکی بهره می­ گیرد.


عناصر و جنبه‌­های اصلی مورد بررسی در این مدل که به هرم تعالی John Dixon Campbell نیز معروف است شامل موارد زیر است:

این جنبه‌­ها در سه سطح رهبری، ضروریات و تعالی تقسیم‌­بندی می‌­شوند.


فرآیند ارزیابی مدیریت دارایی های فیزیکی

در این روش، معیارهای موجود در هرم تعالی، به واسطه توزیع و جمع‌­آوری پرسشنامه­‌های استاندارد خود ارزیابی، بازدید از سایت و مصاحبه با افراد سازمان در لایه‌­های مختلف، به طور مفصل مورد بررسی قرار می‌­گیرد.

پس از ارزیابی و ترسیم وضعیت موجود، جمع‌­بندی نتایج حاصل از ارزیابی وضعیت سازمان در کنار وضعیت برترین­‌های جهانی در زمینه مدیریت دارایی­‌ های فیزیکی، بر روی نمودار عنکبوتی جهت تعیین فاصله تا وضع مطلوب ارائه می ­شود.


سپس نشست­‌هایی با مدیران ارشد و ذینفعان اصلی مجموعه با هدف تدوین طرح راهبردی و تعیین اهداف و برنامه­‌های کلان برای دستیابی به یک سیستم جامع و رقابت‌­پذیر در مدیریت دارایی‌­ های فیزیکی برگزار می‌­شود.

هدف از ارزیابی مدیریت دارایی‌‌ های فیزیکی و همچنین تدوین نقشه راه در این جلسات، از میان برداشتن شکاف بین عملکرد فعلی و عملکرد در کلاس بهترین­­‌های جهانی است. لازم به ذکر است که پیش از انجام این کار باید دوره­‌هایی آموزشی برای گروه­‌های حاضر در جلسات برگزار شود. هدف از این دوره­‌های آشنایی مجموعه با مفاهیم مدرن مدیریت دارایی و رسیدن به درک و زبانی مشترک بین همه حاضرین در جلسات است. برای آشنایی با خدمات آموزشی مدیریت دارایی های فیزیکی در شرکت پمکو کلیک نمایید.


نرم‌افزار ارزیابی هوشمند مدیریت دارایی‌های فیزیکی iPAMS

در عصر انقلاب صنعتی چهارم، استفاده از تکنولوژی‌های هوشمند و خودکار بسیار فراگیر و باعث صرفه‌جویی در زمان و هزینه سازمان‌ها شده‌است.

iPAMS به عنوان یک ابزار هوشمند در حوزه مدیریت دارایی‌های فیزیکی، با پرسیدن سوالات و تحلیل پاسخ‌های شما وضعیت سازمانتان را از ابعاد مختلف مدیریت دارایی‌های فیزیکی ارزیابی می‌کند و به سرعت به شما می‌گوید که در کجای مسیر تعالی قرار دارید و برای بهبود باید چه کاری انجام دهید.

برای آشنایی بیشتر نرم‌افزار ارزیابی iPAMS کلیک کنید.


شرکت پمکو با سابقه ارزیابی بیش از 100 شرکت بین‌المللی در زمینه مدیریت دارایی های فیزیکی وضعیت شرکت شما را در جنبه‌های مختلف با بهترین‌های جهان و ایران مقایسه نموده و توصیه‌هایی را جهت بهبود و ارتقای سطح سیستم مدیریت دارایی های فیزیکی ارائه خواهد نمود. این کار با توزیع پرسشنامه خودارزیابی آغاز گردیده و پس از بررسی وضعیت موجود و مشخص شدن توصیه‌ها، نقشه راه در فازهای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت با همکاری خبرگان شرکت شما تدوین خواهد شد.



مطالب مرتبط


استاندارد مدیریت دارایی های فیزیکی
استاندارد مدیریت دارایی های فیزیکی
اجرا و پیاده سازی مدیریت دارایی های فیزیکی
اجرا و پیاده سازی مدیریت دارایی های فیزیکی
استراتژی مدیریت دارایی های فیزیکی
استراتژی مدیریت دارایی های فیزیکی
(uptime) کتاب زمان در دسترس
(uptime) کتاب زمان در دسترس