وبینار پایش وضعیت ساختاریافته در تجارب کلاس جهانی
وبینار پایش وضعیت ساختاریافته برگزار شد!
پایش ساختاریافته (SM) نوعی رویکرد فنی پیشکنشی برای پایش فرایندها و تجهیزات کارخانههاست. این رویکرد از دادههای ساختارنیافتۀ بیدرنگ استفاده میکند و محاسبات و تحلیلها را برای تصمیمگیری در اختیار مدیران قرار میدهد.
داشبورد پایش ساختاریافته (SMD) نوعی فناوری بصریسازی است که پایش فرایندها و تجهیزات را امکانپذیر میکند و رفتارهای غیرعادی را که ممکن است نشانههای اولیۀ خرابی در یک محدودۀ زمانی باشند، تشخیص میدهد. شرکتهای بزرگ نفت و گاز در سرتاسر جهان از تکنیک نگهداشت پیشکنشی برای بهبود دسترسپذیری، قابلیت اطمینان و کارایی تجهیزات خود بهره میبرند.
موضوعاتی که از طریق پایش وضعیت ساختاریافته پوشش داده میشوند:
- مدیریت و بهینهسازی داراییها
- قابلیت اطمینان
- دسترسپذیری، زمان در دسترس
- نگهداشت پیش کنشی
- بهرهوری انرژی
- انتشار متان و گازهای گلخانهای
- از پایش اقتضایی بهسمت پایش مبتنی بر زمان
- پایش تجهیزات مسن و قدیمی
چالشهایی که از طریق پایش وضعیت ساختاریافته برطرف میشوند:
- عملیات
- زیرساختهای فناوری قدیمی که مانع نوآوری میشوند
- استراتژی ناکارآمد دادهها که جلوی رشد را میگیرند
- نگهداشت و رؤیتپذیری
دکتر عسل شریف، به عنوان سخنران وبینار پایش وضعیت ساختاریافته، کارش را بهعنوان کارآموز مهندسی فرایند در شرکت بلژیکی BELSIM آغاز کرد. او در طراحی پروژۀ نوسازی یک شرکت آمونیاک از فناوری «اعتبارسنجی و تطبیق دادهها» (DVR) برای بهبود بهرهوری انرژی و کاهش آلایندههای کربن استفاده کرد. او همچنین تجربۀ همکاری با شرکت معظم نفت و گاز شل را در کارنامه دارد و به توسعۀ کاربردهای پایش فنی پیشکنشی برای فرایندها و تجهیزات پالایشگاهها با استفاده از روشهای چابک (agile) کمک کرده است. همچنین دکتر شریف در چندین پروژه در حوزههای مختلفی مانند اطلاعات کسبوکار، مهندسی فرایند، ساخت مبدلهای حرارتی، خنککنندههای الکترونیکی و… فعالیت کرده است. ایشان دارای دکترای مهندسی الکترومکانیک و کارشناسی ارشد در اقتصاد و مدیریت پایدار بوده و هم اکنون بنیان گذار و مدیرعامل شرکت ASH DEVELOPMENT است.
وبینار پایش وضعیت ساختاریافته 22 خرداد 1401به صورت رایگان و با مشارکت شرکت پمکو، گروه پژوهشی صنعتی آریانا، مدرسه کسب و کار تکاپو و جایزه مدیریت داراییهای فیزیکی برگزار شد.
در ادامه به برخی از نکات مهمی که در وبینار پایش وضعیت ساختاریافته بیان شد اشاره میکنیم:
دادههای موجود در سازمانها از منابع مختلف مانند جلسات، داکیومنتها، تحلیلها و … به دست میآیند که برای استفاده از آنها میتوان از پایش وضعیت ساختار یافته (SMD) استفاده کرد. برای استفاده از دادههای موجود میبایست ابتدا از در دسترس بودن آنها اطمینان حاصل کرد و باید توجه داشت که اکثر دادههای موجود ساختارنیافته هستند و باید به خوبی پیش پردازش شوند. در ادامه میتوان با ذخیره سازی در بستر مناسب به یکپارچگی مناسبی بین دادهها دست یافت.
داشبورد پایش ساختاریافته میتواند اطلاعات مناسب را در زمان مناسب به فرد مناسب برساند، این اتفاق در نتیجه برقراری مسیر پردازشی و تعریف قالبهای پویا که در ساختارهای متفاوت سازمانی قرار میگیرند ایجاد میشود.
نتیجهای که از SMD انتظار داریم با توجه به بلوغ دادهای و توانایی سازمان در سطوح مختلف قرار میگیرد. در سطح پایه واحدها و فرایندهای حیاتی شناسایی و دادهها و متغیرهای مربوط به آنها اندازهگیری و پیکربندی میشوند و سپس تحلیلها و گزارشها به مهندسین فرایند و مدیریت ارسال شده تا تصمیمات هوشمند را اتخاذ کنند. در سطح بعدی به اتوماسیون میرسیم که موتورهای مناسب برای دریافت و تجزیه و تحلیل دادههای بیشتر ایجاد میشوند و طرحهای نظارتی را با استفاده از الگوهای مانیتورینگ که ساختار مناسبی مربوط به این که چه چیزی در چه زمانی و به چه علت و چگونه نظارت شود ارائه میدهند. در سطح اتوماسیون کامل، تجزیه و تحلیل عمیقتر دادهها با قوانین پیچیده صورت میگیرد، کنسول مدیریت هشدار و اطلاع رسانی خودکار ایجاد میشود و امکان یکپارچه سازی با سایر سیستمهای مبتنی بر پیش بینی و سیستمهای تجاری وجود دارد.